ROADPOL: akciót tart a rendőrég az alkohol- és drogfogyasztók kiszűrésére

A ROADPOL éves ellenőrzési tervének részeként december 11. és 17. között országos akciót tart a Magyar Rendőrség, amely során az egyenruhások kifejezetten az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban vezetőket szűrik ki. A rendőrök a vármegyében bárhol ellenőrizhetnek.

A Magyar Rendőrség is részt vesz abban az európai méretű összehangolt akcióban, amelyet a közúti biztonság javítása érdekében az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata szervez. Azok az országok, amelyek csatlakoztak az európai akcióhoz, december 11. és 17. között az alkohol- és drogfogyasztással kapcsolatos ellenőrzést végzik. Az akció célja, hogy hatékonyan szűrje ki azokat, akik alkohol vagy drog hatása alatt állnak, illetve akik veszélyeztetik saját életüket, és másokét is. Az egyenruhások a vármegyében bárhol ellenőrizhetnek.

Nyíregyháza, illetve a vármegye rendőrkapitánysága területén mindenki ellenőrzi, ezen a héten kiemelten, de ettől függetlenül napi szolgálat terhére is minden esetben ellenőrzik a kollégáink az alkoholfogyasztást, ha felmerül a bódultság vagy kábítószer-fogyasztás gyanúja, természetesen külön megteszik a szükséges intézkedéseket

– nyilatkozta Koncz László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Megyei Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

A rendőrök az alkohol- és drogfogyasztás mellett ellenőrzik a passzív biztonságtechnikai eszközök megfelelő használatát és olyan jogsértésekre is odafigyelnek, amelyek a szabálysértések során kiemelt baleseti okok lehetnek, illetve kiemelt baleseti kockázatot jelentenek. Az osztályvezető hangsúlyozta, a biztonsági öv súlyos balesettől menthet meg, és sok esetben életmentő lehet. Az év vége felé fokozott biztonságra intenek mindenkit.

– Az év végi ünnepekkel kapcsolatban mindenképp fontos elmondanom, hogy megnövekednek a közutakon a gépjárművek, főleg a bevásárlási időszakban, illetve a hétvégéken nagyobb bevásárlóközpontokban. A bevásárlási láz megnövekszik, ezáltal még jobban oda kell figyelni a közlekedésben résztvevőknek, például a parkolóban történő beállásra, kiállásra, mert egy gyalogos bármikor beléphet egy mozgó gépjármű mögé, és nem biztos, hogy észleli a gépjárművezető

 

– tette hozzá az osztályvezető. Érdemes tehát körültekintően közlekednünk, hiszen az egyenruhások mellett a közösség is fontos szerepet játszik a közúti biztonság megteremtésében. Az autósok felelős döntéseivel, mint az alkohol- és drogmentes vezetés, mindenki hozzájárulhat a balesetek elkerüléséhez és a biztonságos közlekedéshez.