Elkezdődött a tanév – Csütörtök reggel rendőrök és polgárőrök segítették a közlekedést

Csütörtökön elkezdődött a 2022/2023-as tanév. Mintegy 1 millió 200 ezer általános és középiskolás ült be az iskolapadba szeptember elsején. Nyíregyházán az intézmények közelében több helyszínen is a rendőrség és a polgárőrség segítette a biztonságos közlekedést.

Nagy volt a forgalom szeptember elsején a reggeli órákban Nyíregyházán is, főleg az oktatási intézmények környékén. A nyári szünet véget ért, a diákok ismét visszaültek az iskolapadba.

Rendőrök és polgárőrök az utakon

Az idei tanévkezdés napján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a polgárőrséggel együttműködve demonstratív jelleggel segítették az iskolába érkezők biztonságos közlekedését, többek között a Zelk Zoltán általános iskola előtt is.

Nyilvánvalóan minden kezdet nehéz, plusz feladatunk abban nyilvánul meg, hogy megváltozik a közlekedés struktúrája, megjelennek a közlekedésben a reggeli órákban a gyerekek, akik sokan, egyszerre vesznek újra részt a közlekedésben. Fokozottan vigyázni kell rájuk. Azt szeretném kiemelni, hogy nemcsak a kezdetekkor, hanem a továbbiakban is vigyázni fogunk a gyerekekre ott kiemelten, ahol a közlekedésbiztonsági helyzet ezt megkívánja. Nem vagyunk ebben a harcban egyedül, hiszen a polgárőrség is hathatós segítséget nyújt ebben a feladatban, sok iskola előtt láthatjuk őket is” – nyilatkozta Szikszai Tihamér r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára.

Láthatóság és KRESZ ismeretek

A rendőrség felhívja a szülők figyelmét, hogy a gyerekek hordjanak valamilyen fényvisszaverő ruházatot vagy kiegészítőt, akár az iskolatáskájukon, hiszen az esős, ködös reggeleken a sötét színeket viselő diákokat nehezebben látják meg az autósok is. Az alapvető KRESZ szabályokat pedig jó lenne a legkisebbekkel is megismertetni.

Már óvodás kortól elkezdjük a gyerekek oktatását a pedagógusok segítségével, hiszen arra kapacitásunk nincsen, hogy minden iskolában minden foglalkozást mi tartsunk meg. A közeljövőben nagy valószínűséggel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is elindul egy úgynevezett KEVE program, ez a Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra című program, amely első osztálytól nyolcadik osztályos korig átfogja majd a közlekedésre való nevelést. Ehhez kérjük elsősorban a szülők, másodsorban a pedagógusok segítségét, nyilván a diákok együttműködésével” – tette hozzá Szikszai Tihamér.

A tanév rendje

Országos szinten mintegy 1 millió 200 ezer általános és középiskolás ült be az iskolapadba szeptember elsején. A diákok számára jó hír, hogy nem kell sokat várniuk az első tanítási szünetre, október 29-től november 6-ig újra pihenhetnek majd az őszi szünetben és november 7-én, hétfőn kell majd iskolába menni. Az első félév 2023. január 20-ig tart, a tanév utolsó tanítási napja 2023. június 15-e lesz.

Kapcsolódó galéria

Biztonságban az iskoláig