„Gondolkodj, mielőtt kattintasz!” – Kiberbiztonság napjainkban!

Az Európai Unió Hálózat-és Információbiztonsági Ügynöksége (ENISA) immáron tizedik alkalommal rendezi meg az Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM) elnevezésű kampányát, amelyhez Magyarország hatodik alkalommal csatlakozik.

Az IT biztonsági és kiberbiztonsági tudatosítást előtérbe helyező és azt célként meghatározó kampány mottója: “Think Before U Click”, #ThinkB4UClick, azaz Gondolkodj, mielőtt kattintasz!”.

https://www.enisa.europa.eu/topics/cybersecurity-education/european-cyber-securitymonth

A kiberbiztonsági hónap keretében kerül megrendezésre 2022. szeptember 22-én a HTE Információbiztonsági Szakosztálya – EIVOK, az ÉAK Nonprofit Kft. és a Nyíregyházi Egyetem közös szervezésében „Az információbiztonság aktuális kérdései” című Tudományos – Szakmai Konferencia, amely egyben az EIVOK huszonnyolcadik információbiztonsági szakmai fóruma is.

A konferencián – melynek a Nyíregyházi Egyetem ad helyet – olyan aktuális információbiztonsági témakörök lesznek ismertetve, mint például a városi internetszolgáltatás biztonsága, az orosz-ukrán háború kiberteret érintő tanulságai, a jövő közlekedésbiztonsága, illetve, hogy mik az alapvető információbiztonsági feladatok egy munkaszervezetben. Emellett az előadók bemutatják a Nyíregyházi Egyetemmel kapcsolatos oktatási tevékenységeket is.

A szervezők a szakmai konferenciára minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A tervezett program az alábbi linken érhető el:

https://www.hte.hu/en/informaciobiztonsagi-szakosztaly-eivok/-/esemeny/1/4758997/eivok-28--szakmai-forum

A részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. A személyes, vagy online részvételi szándékot az alábbi linken jelezhetik az érdeklődők 2022. szeptember 18-ig:

https://ludevent.uni-nke.hu/event/2094/

Háttéranyag:

HTE Információbiztonsági Szakosztály – EIVOK A Szakosztály 2018. május 28-án alakult meg Információbiztonsági Szakosztály – EIVOK (a továbbiakban: EIVOK) néven a korábban már működő Elektronikus Információbiztonsági Vezetők Okosan Klubjából.

A Szakosztály fő célja: aktív információbiztonsági szakmai közösség működtetése, az információbiztonsági kihívások áttekintése, megvitatása tapasztalatcsere útján, tudásmegosztás által a napi információbiztonsági munka támogatása szervezeti, nemzeti és nemzetközi szinten. Együttműködés a HTE többi szakosztályával, a rendezvényeken és konferenciákon érdemi szakmai képviselet.

Előzmények:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Elektronikus Információbiztonsági Vezető szakirányú továbbképzési szakon 2016/17-es évben végzett hallgatók 2017. szeptember 15-én létrehoztak egy szakmai közösséget Elektronikus Információbiztonsági Vezetők Okosan Klub (EIVOK) néven. A szakirányú továbbképzésen végzett hallgatók számára az előadásokon hallottak mellett, továbbá a jelentős szakmai fejlődésen túl a legfontosabb üzenet az volt, hogy az információbiztonság területén egyedül nagyon nehéz, sok esetben szinte lehetetlen a komplex, szerteágazó és egyre nagyobb kihívást jelentő szakmai feladatok megoldása. Az EIVOK létrehozásának célja volt egy aktív információbiztonsági szakmai közösség szervezése a végzett hallgatók, az oktatók, valamint a képzésen jelenleg is tanuló hallgatók között, amely lehetőséget biztosít szakmai és személyes kapcsolatteremtésre, támogatja az információbiztonsági munkát, hasznos információkat nyújt a tagjai számára, kéthavonta szakmai találkozókat szervez.

Szakosztály megalakítása:

Az EIVOK közösség dinamikusan bővült és taglétszáma 17 főről 230 főre emelkedett. Az információbiztonsági szakértői közösség szervezeti hátterének megteremtése érdekében az EIVOK Szervező Bizottsága kezdeményezte a HTE vezetősége felé az információbiztonsági szakosztály megalakítását. Az elnökség jóváhagyását követően 2018. május 28-án 11 taggal megalapításra került a HTE Információbiztonsági Szakosztály – EIVOK.

Honlap: https://www.hte.hu/eivok

Európai kiberbiztonsági hónap

Az Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM) elnevezésű kampányt 2012 óta szervezik meg Európa-szerte a tagállamok. A Kiberhónap nemzetközi koordinálását az ENISA (Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség), a hazai koordinációt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet végzi. Az októberi nemzetközi figyelemfelhívó kampány célja a kiberbiztonsági tudatosság növelése, valamint a kibertérben megjelenő fenyegetések széles körben történő megismertetése. Ennek érdekében minden év októberében a legváltozatosabb ötletekkel, módszerekkel és eseményekkel igyekeznek felhívni az állampolgárok figyelmét a kiberbiztonság fontosságára. Magyarország 2016 óta minden évben csatlakozik a kampányhoz.

Honlap: https://kiberhonap.hu/

A kampányhoz csatlakozott tagállamok az ENISA-val közösen az alábbi témakörök mentén kívánják megvalósítani a tudatosító hónapot.

A kampány jelenlegi mottója: "Think Before U Click", #ThinkB4UClick. "Gondolkodj, mielőtt kattintasz!"

A kiberfenyegetésekre való felkészülés és azok beazonosítása érdekében idén ismét két fő témakörre szükséges koncentrálni.

A zsarolóvírusok fénykora:

A ransomware támadások az elmúlt év során minden korábbinál nagyobb problémát jelentettek, rávilágítva arra, hogy az informatikai rendszerek elleni támadások milyen súlyos fennakadásokat képesek okozni a társadalmak számára létfontosságú rendszerekben. Miért ennyire káros? Mit tehetsz ellene? Mi a teendő, ha megtörtént a baj?

Mindenkinek van adata, de vajon vigyáz is rá?

Az adatvédelem minden felhasználó alapvető érdeke, ezért a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet az állami kibervédelem támogatásán, fenntartásán és fokozottabb működtetésén túl az egyéni felhasználók tudatosítására is egyre nagyobb hangsúlyt helyez.