Elkezdődött a népszámlálás – Már több mint félmillióan töltötték ki online a kérdőíveket

Szombaton kezdődött a népszámlálás, a kérdőíveket pár nap alatt már több mint félmillióan töltötték ki az interneten. Hétfő estig 570 ezer címről több mint 1,3 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal közleményében. A népszámlálás mindenkinek kötelező, első körben online lehet kitölteni, majd október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Ecsedi László már az első nap, vagyis október elsején, szombaton délelőtt kitöltötte a népszámláláshoz tartozó kérdőívet. Összesen öten élnek ebben a háztartásban, feleségével és három gyermekével. Az online kitöltés a legkényelmesebb talán mindenki számára, nem kell várni a számlálóbiztosokat, beengedni egy idegent az otthonunkba, Ecsedi László már az előző népszámlálást is interneten keresztül töltötte ki.

Félmillió kitöltés

A lakosságnak 16 napja van arra, hogy online kitöltse az űrlapot. A koordináló Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb közleményében azt írják, néhány nap alatt már több mint félmillió háztartásban töltötték ki interneten a kérdőívet. Hétfő estig 570 ezer címről több mint 1,3 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis csupán három nap alatt a címek több mint 11 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, az érintett települések aránya eléri a 99 százalékot. Az online kitöltési lehetőség jövő hét vasárnapig elérhető.

A népszámlálás célja

A felmérés a lakásokra és a személyekre is vonatkoznak, akiknek több ingatlana van, azok például több kérdőívet is kapnak majd. A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, valamint élet- és lakáskörülményeiről.