Változnak a parkolási díjak – Már az új árak szerepelnek az automatákon és táblákon

Módosultak az óradíjak, szigorodtak a lakás környéki bérletek vásárlási feltételei és fizetőssé vált a zöld rendszámos autóknak is a parkolás Nyíregyházán. Több módosítás is életbe lépett október elsejétől, illetve újabb területek is kerülnek majd a fizetőzónába 2023. július elsejétől. A módosításokról a múlt heti városi közgyűlésen döntöttek.

Még hónapokig ingyen parkolhatnak az autósok itt, az Őz utcán és Őz közben vagy a Körte utcán, de még a Sarkantyú utcán is. Újabb területek kerülnek a fizetőzónába majd jövő évtől.

Júliustól új területek

2023. júliusig még be kell szerezni az új automatákat, ki kell építeni a technikai feltételeket, hogy azt a 18 új szakaszt be tudják venni a rendszerbe. Ezek közé tartozik majd többek között a Dohány, a Pacsirta és a Zenta utca is, illetve a Vasvári Pál utca tömbbelső, az Ady Endre utca a Szántó Kovács János utcáig és a Homok sor. A NYÍRVV tájékoztatása szerint az új területek bevonását lakossági igény alapján vezetik be, mivel ezek a szakaszok a fizetőzóna közvetlen közelében találhatóak, ezért sokan otthagyják autóikat a lakóházak előtt.

Módosították a rendeletet

Legutóbb 2018 év elején módosult a parkoló rendelet, az azóta eltelt időszakban a vírushelyzet miatt nem volt lehetőségünk rendeletmódosításra. Az elmúlt több mint négy és fél év tapasztalatai és lakossági igényei kerültek most a rendeletben átvezetésre. Három fő csapásiránya van a módosításnak, az első, azok technikai jellegű módosítások lakáskörnyéki bérlethez, árurakodási bérlethez jutás terén, illetve létrehoztunk egy új bérlettípust, a futárbérletet. Eltöröltük a sátorgarázsok 190 darabos korlátját, ami évekkel ezelőtt került bevezetésre, viszont az elmúlt években minden évben volt 20-30-40 olyan igény, amit nem tudtunk emiatt a korlát miatt kielégíteni, most már várjuk és fogadjuk a kérelmeket, akik szeretnének sátorgarázst a város területén” – nyilatkozta Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója.

Új árak

A parkolási díjak és bérletárak viszont már október elsejétől módosultak, ezen az automatán látszik is, hogy hétfőtől már 450 forintba kerül egy óra parkolás a kiemelt, belvárosi zónában. Ez továbbra is bérletmentes terület, ahol napijegy sem váltható. Az I. zóna 350, a II. 300, a III. zóna óradíja 250 forintra módosult. A lakás környéki bérlet vásárlásának feltételei is változtak, egy lakcímre maximum két bérlet vásárolható, az első autóra 6000 forint/év, a másodikra 10 000 forint/év áron. A sátorgarázsok bérleti díja bruttó 5000 forint lesz havonta, október elsejétől pedig már a zöld rendszámos autóknak is fizetni kell a parkolásért.

Árurakodási bérlet

– A rakodás, illetve várakozás időtartamára árurakodási bérletet és óratárcsát kell az első szélvédő mögött elhelyezni. Az óratárcsán az árurakodás, illetve várakozás kezdetének időpontját kell beállítani. A bérlettel és óratárcsával nem rendelkező, illetve a tárcsán nem valós időt beállító jármű igénybevétele jogosulatlan használatnak minősül és a 10. § szerinti pótdíj kiszabását vonja maga után.

– Az árurakodási bérletet az üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában lehet megvásárolni, a 2. sz. mellékletben szereplő áron.

– A megvásárláshoz és regisztrációhoz szükséges a jármű forgalmi engedélye és rakodás esetén annak az üzletnek/üzleteknek az igazolása, amelynek érdekében az árurakodás történik. Az árurakodási bérlet a kiemelt zónában kizárólag 17.00–9.00 között használható, max. 20 perc időtartamra.

Futárbérlet

– A futárbérlet használatára jogosultak a futárszolgálatok, a Magyar Posta és az ételkiszállítással foglalkozó cégek.

– A futárbérlet vásárlásához be kell mutatni a kiszállítással foglalkozó cég működési engedélyét, valamint a megállapodást az igénylő és a cég között.

– A futárbérlettel valamennyi zóna igénybe vehető, díjfizetési időszakban max. 20 perc időtartamra. A várakozás időtartamára az üzemeltető által kiadott parkolóbérletet és egy óratárcsát kell az első szélvédő mögött elhelyezni. Az óratárcsán a várakozás kezdetének időpontját kell beállítani.

Új területek 2023. júliustól

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szigorodtak a lakás környéki bérlet vásárlásának feltételei

– egy lakcímre maximum 2 db bérlet vásárolható

– 1 rendszámra csak 1 db bérlet vásárolható

– a lakcímkártyán és a forgalmiban azonos névnek /üzembentartó/, lakcímnek kell szerepelnie

– ideiglenes lakcímre csak akkor adható, ha az állandó nem nyíregyházi

– céges autó esetén állandó meghatalmazással kell rendelkezni a cégtől a gépjármű használatára

vonatkozóan /rendelet mellékletében megtalálható a minta/