Elkészült a Tokaji úti új egészségügyi centrum

Befejeződött a Tokaji út 1/d. szám alatti Egészségügyi Centrum kialakítása, amely hamarosan a hajléktalanokat ellátó 24 órás háziorvosi szolgáltatásnak ad helyet.

A felújított épületrészt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere március 8-án helyszíni szemlén tekintette meg, ahol Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója és dr. Pajkossy Ottó háziorvos kalauzolta.

Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 407.800.000 Ft, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert az „Egészségügyi alapellátás fejlesztése Nyíregyházán – II. ütem” című, TOP6.6.1-16-NY1-2017-00001 azonosítószámú pályázat megvalósítására. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásában valósul meg. Ennek egyik elemeként a Tokaji út 1/d. szám alatt kialakításra került egy egészségügyi centrum, amely a közeljövőben a hajléktalan személyek 168 órás (napi 24 órás) egészségügyi ellátását biztosítja majd, felváltva ezzel a jelenleg működő heti 30 órás ellátást.

Dr. Kovács Ferenc a bejáráson úgy nyilatkozott: „Most egy újabb nagy lépést tettünk az egészségügyi alapellátás fejlesztése terén. Ebben a projektben a Fenyő utcai orvosi rendelő és védőnői szolgálat felújítását, valamint a Csillag utcai épületegyüttes felújítását követően, itt a Tokaji úti Albérlők Házában egy a hajléktalanok 24 órás ellátását biztosító egészségügyi komplexumot alakítottunk ki. Ez a fejlesztés, és az ennek nyomán megvalósuló szolgáltatás a hajléktalan emberek, az őket ellátó szociális intézmények és a város szempontjából is kiemelten fontos.”

A beruházás során az épület földszinti épületrészében két, különálló részlegből álló egészségügyi centrumot alakítottak ki. Az egyik részlegben találhatóak a háziorvosi szolgáltatáshoz szükséges helyiségek, az orvosi rendelő, váróterem, fürdető, kötöző, öltöző és raktárak, míg a másik részlegben a 24 órás szolgáltatás biztosításához szükséges helyiségek, öt megfigyelő szoba, orvosi és nővér pihenő, nővérpult, teakonyha, betegétkező és raktárhelyiség.

Csikós Péter elmondta: „Eddig is volt a hajléktalanoknak háziorvosi ellátás, de most egy modern, minden szempontból kifogástalan helyet kaptunk ehhez, ahol megvalósítható a 24 órás ellátás. Ez azért is nyújt többet, mert az orvosi, vagy kórházi ellátás után a hajléktalanok „nem tudnak hazamenni” a teljes gyógyuláshoz szükséges időre. Ezt kompenzálja ez az egészségügyi centrum a meglévő orvosi rendelővel, és a másik, most kialakított részleggel, amely 10 ággyal működik majd, a hajléktalanok úgymond lábadozójaként. Itt kétágyas kórtermekben, étkeztetéssel tudják majd biztosítani a kollégák a hajléktalanok napi ellátását.”

Az épület energetikai felújítása és akadálymentes megközelítése már korábban megvalósult, így jelen beruházás során a belső átalakítási munkálatok, a helyiségek kialakítása, az akadálymentesítés, valamint az épületgépészeti, épületvillamossági korszerűsítés valósult meg.

A kivitelezés költsége közel 123 millió Ft volt, már csak a működéshez szükséges eszközök, berendezések, bútorok beszerzése van folyamatban, mintegy 11 millió Ft értékben.

A pályázat keretében további két intézmény komplex felújítása, átalakítása valósult meg

2020. áprilisában fejeződött be a Nyíregyháza, Fenyő u. 1. szám alatti orvosi rendelő teljeskörű felújítása, ahol az épület átalakításával a meglévő orvosi szolgálat mellett védőnői szolgálat is helyet kapott. A pályázat keretében a működéshez szükséges orvosi eszközök, berendezések is beszerzésre kerültek. Kivitelezési költsége 17,5 millió Ft, az eszközbeszerzésre fordított költség több, mint 3 millió Ft volt.

Ugyancsak tavaly valósult meg a Csillag u. 4-6. szám alatti épületegyüttes felújítása, átalakítása, amely 3 körzeti orvosi és 6 védőnői szolgálatnak biztosít helyet. A beruházás során a működéshez szükséges orvosi eszközök, berendezések is beszerzésre kerültek. A kivitelezés költsége 236 millió Ft, az eszközbeszerzésre fordított költség 8 millió Ft volt. Az épületben a védőnői szolgálatok már megkezdték a működést, míg a háziorvosok március hónapban kezdik meg ezen a helyszínen az egészségügyi szolgáltatásukat.

A pályázat keretén belül a védőnői szolgálatok részére is beszerzésre kerültek működéshez szükséges eszközök, többek között laptopok és folyamatban van a nőgyógyászati szűrővizsgálathoz szükséges eszközök beszerzése is, mintegy 5 millió Ft értékben.