Elismerések átadása – A társadalmi integrációban szerepet vállalókat tüntették ki
Fotó: Trifonov Éva

A Nyíregyháza Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata érdemi elismerések átadásával köszönte meg azon szakemberek munkáját, akik szaktudásukkal, pedagógia-nevelői gyakorlatukkal a roma gyerekek felemelkedésében, társadalmi integrációjuk elősegítése érdekében aktív szerepet vállaltak az elmúlt években.

Olyan személyeket kívánt érdemi elismerésben részesíteni a város Roma Nemzetiségi Önkormányzata, akik konstruktív munkájukkal, együttműködésükkel segítették a Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, valamint professzionális szaktudásukkal segítettek a roma gyerekek felemelkedésében és társadalmi integrációjuk elősegítésében is aktív szerepet vállaltak.

Makula Réka, a XXI. századi Roma Nők Egyesület elnöke:

„Leginkább a Jósaváros területén dolgozunk, az elmúlt 3 évben kora-gyermekkori fejlesztéssel foglalkozunk, 0–7 éves korú, hátrányos helyzetű gyerekekkel. Ez nagyon fontos számunkra, mert amikor bekerülnek az iskolába, akkor egyenlő esélyekkel tudnak kapcsolódni a társaikkal.”

Garajné Hajagos Andrea óvodavezető, Sója Miklós görögkatolikus óvoda:

„Én 1988 óta a Dália utcai óvodában dolgozom, korábban mint óvónő, jelenleg mint az intézmény vezetője. Én ezzel a munkával próbálok a gyerekeknek segíteni és a családokat támogatni. A cigány kisebbségi önkormányzattal pedig voltak közös rendezvényeink, a gyerekek érdekében”.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, Balogh Artúr az elismerések átadóján elmondta, olyanok kapták ezeket az elismeréseket, akik évtizedeken keresztül dolgoztak a romák érdekében, és olyan feladatokat láttak el, amelyek elősegítették az integrációs folyamatokat.

„A nemzetiségi nap alkalmából rendeztük meg ezt az eseményt, amelyet már 15–20 éve kezdtük, az elmúlt évben is sikeresen rendeztük ezt meg. Úgy gondoljuk, fontos foglalkozni azzal, hogy a kisebbséget hogy zárkóztassuk fel, akár oktatásban, foglalkoztatásban, vagy az élet bármely más területén. Ezek az emberek aktívan részt vesznek ebben a munkában, akár csak emberségből is, és kiemelt tevékenységet, feladatokat látnak el.”

Szenti Tibor önkormányzati képviselő elmondta, már hosszú ideje jó a kapcsolat a nemzetiségi önkormányzatok és a város között.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a város támogathatja a roma nemzetiségi önkormányzatot ebben is. Advent időszakában vagyunk, jó számot vetni, hogy ebben az évben miben léptünk előre. Örömmel állapítom meg, hogy minden nemzetiségi önkormányzattal előre haladtunk, számos közös rendezvényünk volt, idén útjára indítottuk a roma ki mit tud-ot, amelyet októberben közösen rendeztünk meg, és nagy sikere volt.”

Jászai Menyhért, Nyíregyháza MJV alpolgármestere a rendezvényen arról beszélt, hogy számos közös program szervezésével is segítették a roma önkormányzat idei évi munkáját.

„Kiválóak a kapcsolatok a két önkormányzat között, idén a szokásos évi finanszírozáson túl további forráskeretet biztosítottunk számukra. Ezek mellett közösen szerveztünk programokat, közösen hoztuk el Nyíregyházára a roma hőseink kiállítást, vagy éppen emeltünk a Zöld Irodaházra a neves roma személyiségeknek emléktáblát közösen, akik olyan példaértékű cselekedeteket hajtottak végre, amelyek mindannyian büszkék lehetünk, függetlenül attól, hogy mi, nyíregyháziak éppen minek valljuk magunkat. Együtt dolgozunk, a romák, a nyíregyháziak felemelkedéséért.”

Az elismerést idén hatan vehették át: Gergely Lászlóné, a Polgármesteri Hivatal gazdasági csoportvezetője, Garajné Hajagos Andrea, a Sója Miklós görögkatolikus óvoda vezetője, Marinka Csilla pedagógus, Makula Réka, a XXI. századi Roma Nők Egyesületének elnöke, Gurbán Csaba, a Nyíregyháza Városi Rendőrkapitányság századosa, valamint Kiss Márió, roma polgárjogi aktivista.

Kapcsolódó galéria

Nemzetiségi nap a Városházán