Elhunyt katonákért égtek a lángok a Hősök temetőjében
Fotó: Illusztráció

14 nemzet elhunyt katonáiért égtek a lángok a Hősök temetőjében. Az első világháború idején, a nyíregyházi barakk kórházban elhunytak emlékére idén is megszervezte a halotti megemlékezéssel egybekötött ünnepséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. Magyarország egyik legnagyobb kegyeleti parkjában szerdán gyújtották meg az emlékezés mécseseit.

A lélekharang hangjaival indult a hagyományos emlékezés. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft., az önkormányzat és civilek közös szervezésében gyűlnek össze évek óta, hogy a Magyarország egyik legjelentősebb kegyeleti parkjában tisztelegjenek az első világháború idején, a nyíregyházi katonai barakk kórházban elhunyt katonák emléke előtt.

Idén is megrendeztük a Hősök temetőjében az I. VH hőseiért tartott megemlékezést. A korábbi évek hagyományainak megfelelően az önkormányzat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft., valamint civilek támogatásával valósul meg már lassan 15. éve. Minden évben az itt elhunytakra emlékezve közel 2800 mécsest gyújtunk, így emlékezve a hősökre” – mondta el Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője.

A temetőt 1916-ban hozták létre, melyben 14 nemzet közel 3000 katonája alussza örök álmát. Az ünnepségen elhangzott, ezek a katonák családapák, szülők, gyermekek – emberek voltak, és akár ismertük őket, akár nem, fontos rájuk emlékezni évente legalább egyszer. Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el az obeliszknél, a méltó főhajtás végeztével pedig meggyújtották a mécseseket.