Életmű díj Szabó Dénesnek – Budapesten vette át a díjat a Cantemus Kórus igazgatója

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége a magyar kórusmuzsika és a zenekultúra területén végzett kimagasló munkássága elismeréseként életmű kategóriában díjazta Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot, kórusigazgatót.

Mondhatom azt, hogy ez egy igazi szakmai elismerés. Még akkor is, ha kicsit kellemetlenül hangzik, hogy ez egy életmű díj, miközben én arra gondolok, hogy még csak egy fél életműdíj. Remélem nem azért kaptuk mi ott négyen, hogy elbúcsúzzon tőlünk a szakma. Gondolom, hogy Erdei Péter sem gondolja azt, hogy így legyen a díjazottak között és Márkusné Natter-Nád Klára sem, aki változatlan lelkesedéssel szerkeszti, írja a folyóiratokat, a beszámolókat és tartja életben ezt a nagy szervezetet.

– nyilatkozta a kitüntetésről és karnagy, illetve zenei szakíró kollégáiról a Nemzet Művésze.

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében vasárnap, a Magyar Kultúra Napja alkalmából adományozott elismerés sokadik elismerés a Kossuth- és Liszt-díj és az utóbbi években kapott japán kormánykitüntetés után. Ahogyan Szabó Dénes fogalmaz, nincs ideje foglalkozni azzal, hogy mit is jelent számára az újabb kitüntetés, hiszen nagyon sok dolga van és lesz a jövőben is.

Ahogyan a kitüntetett fogalmazott:

Jó évre előre el vagyunk szerződve. Magam is a világ sok tájára. Fülöp-szigetek, Malajzia, Egyesült Államok, Európában Olaszország, Franciaország, Moszkva, tehát megvannak a szorító feladatok, amiket ugyanúgy el kell végezni, mint eddig, semmilyen szempontból nem mondom, hogy most le kell ülni és a babérjaimon csücsülve élvezni a kitüntetés népszerűségét.

Szabó Dénes most és talán mindörökké hisz a zene emberformáló szerepében, a kitartó munka gyümölcsében. Tudja, milyen út vezet a célhoz. Ismeri az értékek paramétereit, és tisztában van a példa nevelő erejével.

 

Matyasovszki Edit

Fotó: frissmedia.hu