Életeket mentett a megfelelően működő szén-monoxid érzékelő

Életeket mentett a megfelelően működő szén-monoxid érzékelő

Nyíregyházán az Arany János utcán egy négyemeletes társasház egyik lakásában jelzett a szén-monoxid érzékelő. A lakás fürdőszobájában egy nyitott égésterű vízmelegítő és fali fűtő is működött. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, ami igazolta a gáz megemelkedett jelenlétét a levegőben. A gázszolgáltató szakembere a nem megfelelő szellőzés és a karbantartottság hiánya miatt kizárta a készülékeket a szolgáltatásból.

Tarpán az Esze Tamás utcában egy gázkonvektorral fűtött családi ház hálószobájában jelzett be a szén-monoxid érzékelő. Itt a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók és a tarpai önkéntes tűzoltók végezték el a szükséges méréseket. Ebben az esetben is kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakemberei a házban lévő mindhárom konvektort átvizsgálták és a hálószobait kizárták a szolgáltatásból. A konvektor helyreállításáig más módon fűtik majd a szobát.

Az érzékelő használata és a megfelelő tűzoltói és gázszolgáltatói intézkedéseknek köszönhetően nem történt szén-monoxid mérgezés egyik helyen sem.