Együttműködés – A Nyíregyházi Egyetem a maláj Sunway Universityvel kötött megállapodást
Fotó: Illusztráció

Oktatási és kutatási együttműködési megállapodást kötött a Nyíregyházi Egyetem a Kuala Lumpur-i Sunway Universityvel. A program során a felek közös pályázati lehetőségekről, továbbá oktatói, kutatói és hallgatói mobilitási feltételekről, nemzetközi hallgatók fogadásáról is egyeztettek.

Újabb együttműködés

Malajzia magyarországi nagykövetének köszöntőjével kezdődött az együttműködési megállapodás aláírásának ceremóniája hétfőn a Nyíregyházi Egyetemen. Az intézmény célja a nemzetköziesítésének erősítése, ezen belül a külföldi egyetemekkel kötött együttműködések számának növelése. Malajzia egyik vezető magánegyeteméből, a Sunway Egyetemről érkezett hivatalos delegáció az intézménybe. A kétnapos látogatás keretében sor került egy oktatási és kutatási együttműködési megállapodás aláírására is, mely lehetőséget biztosít az intézményeknek a hosszú távú együttműködésre.

Azt várom ettől az együttműködéstől, hogy mind az oktatók, mind pedig a hallgatók minél többet profitáljanak belőle. Fontos, hogy Malajzia és Magyarország között létrejöjjön a minél alaposabb feltárása annak, hogyan lehet a fenntartható fejlődést minél jobban művelni, illetve közös kutatási és kulturális projektek is vannak készülőben” – mondta el Stephen J. Hall professor, a Sunway University vezetésének képviseletében, a delegáció vezetője.

Közös munka

A közös együttműködés megvalósítására a Nyíregyházi Egyetem angol nyelvű képzései jó alapot biztosítanak – hangzott el az együttműködés aláírását megelőző sajtótájékoztatón.

A kooperáció keretében a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Angol Nyelv és Kultúra Intézeti Tanszékének részvételével közös videóprojektek készítésére kerül sor az interkulturális kommunikáció erősítése céljából, hosszú távú cél pedig közös online kurzusok indítása angol nyelv- és irodalom és interkulturális témakörben az anglisztika, valamint az angol nyelv- és irodalom szakos hallgatók részére. A távolabbi tervek közös képzések kidolgozását is hozhatják, ennek részeként a képzést Nyíregyházán és a Sunway Egyetemen hallgatnák és a végén nemzetközi diplomát kapnának a hallgatók” – hívta fel a figyelmet dr. János István mb. általános rektorhelyettes, az intézmény vezetője.

Befogadó magánegyetem

A maláj delegáció hivatalos látogatása során sor kerül a Sunway University és a maláj oktatási rendszer bemutatására is, melyről Kiss Tamás, a Sunway University Nyelvi Tanulmányok Központjának vezetője beszélt televíziónknak.

Az egyetem teljesen inkluzíve, az egyetem alapítójának célja, hogy mindenki számára biztosítsa a tanulás lehetőségét. Az egyetem kampusza magában foglalja a fenntartható fejlődést, tehát pl. nem lehet palackozott italokat kapni. Rengeteg programunk van, és számos ponton tudunk csatlakozni a Nyíregyházi Egyetem munkájához.”

A program során a felek közös pályázati lehetőségekről, továbbá oktatói, kutatói és hallgatói mobilitási feltételekről, nemzetközi hallgatók fogadásáról is egyeztettek.

Kapcsolódó galéria

Együttműködés a Sunway University-vel