Egészségügyi centrum – Szombattól kezdődik a hajléktalanok ellátása
Fotó: Trifonov Éva

Elkészült a Tokaji úti Albérlők Házában kialakított egészségügyi centrum, ahol szombattól 24 órás egészségügyi ellátást biztosítanak a hajléktalanok számára. Az orvosi ellátás mellett a fekvőbeteg-ellátás is biztosított lesz számukra, a több mint 400 millió forintos komplex fejlesztés részeként.

 

Az újonnan felújított épületrész egyik felében kap helyet a háziorvosi ellátás, a másik részében pedig a megfigyelőszobák, fektetők és elkülönítők találhatók. A hajléktalanok háziorvosi ellátása korábban is elérhető volt, viszont nem ilyen felszereltséggel, illetve csak 30 órás volt a szolgálat, a beruházásnak köszönhetően ez már napi 24 órás lesz.

„Ez egy nagyon fontos problémát fog megoldani, mi nemcsak a hajléktalanok ellátásának minőségét javítjuk, de a város egészségügyi problémáin is jelentősen javítunk. Ez azt jelenti, hogy le fogunk venni terhet a sürgősségi betegellátás, a kórház krónikus osztályának a válláról, és nagyobb biztonságot fogunk tudni nyújtani a nyíregyháziak részére egészségügyi szempontból.”

Így aztán nem kerülnek vissza a betegek a komolyabb egészségügyi ellátási rendszerbe – tette hozzá dr. Pajkossy Ottó háziorvos. A beruházásnak köszönhetően modern eszközökkel, a 21. századnak megfelelő ellátást tudnak biztosítani körülbelül 5-600 hajléktalannak. A Tokaji úti fekvőbeteg-ellátás azért is fontos, mert ezeket a betegeket korábban a kórházban látták el és ott kellett lábadozniuk is.

„Ez egy olyan központi és régóta várt egészségügyi ellátást segít majd kiszolgálni, hogy a hajléktalan betegek, azok, akik nem tudnak az otthonukban gyógyulni, de már nincs szükségük magasabb szintű kórházi szakellátásra, itt fogják megkapni, tehát itt kibővült a háziorvosi alapellátás a hajléktalanok részére 24 órára, plusz 24 órán keresztül orvosi jelenléttel mindenféle egészségügyi segítséget tudnak adni a hajléktalanoknak” – mondta el Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója, aki hozzátette, országosan egyedülálló, hogy az önkormányzat által szervezetten segítik a hajléktalanok egészségügyi ellátását Nyíregyházán.

Dr. Kovács Ferenc az elkészült beruházás bejárása kapcsán elmondta, az egészségügyi centrum május 1-jén kezdi fogadni a hajléktalan betegeket. Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 407.800.000 forint, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert az egészségügyi alapellátás fejlesztésére, melynek része volt a Tokaji úti beruházás is.

„Ez egy körülbelül 130-135 millió forintos összeg, amit itt fel tudtunk használni az épület kialakítására, és most érkeztek az orvosi műszerek, berendezések, bútorok, erre vártunk még, de mára minden a helyére került. Olyan műszerek vannak itt, amelyekkel minden helyben indokolt vizsgálatot el tudnak végezni az orvosok, hogy ne kelljen a kórházba vinni a betegeket.”

Jelenleg 10 férőhelyes az egészségügyi centrum, amely bármikor bővíthető plusz öt férőhellyel. A pályázat keretében további két intézmény komplex felújítása, átalakítása valósult meg. Befejeződött a Fenyő u. 1. szám alatti orvosi rendelő teljes körű felújítása, és a Csillag u. 4-6. szám alatti épületegyüttes felújítása is, amely 3 körzeti orvosi és 6 védőnői szolgálatnak biztosít helyet.

Kapcsolódó galéria

Bejárás a Tokaji úti egészségügyi centrumban