Egész életemben viselni fogom annak a terhét, hogy fejbe lőttek
Egész életemben viselni fogom annak a terhét, hogy fejbe lőttek

Élete végéig, de minimum 35 évre börtönbe kerülhet az a román tüdőgyógyász orvos, aki a vádirat szerint öt évvel ezelőtt megölte két gyermek édesanyját, annak férjét pedig életveszélyesen megsebesítette Oroson. Az apa bár túlélte a támadást, de maradandó fogyatékossággal, súlyos egészségromlással gyógyult meg, bal oldali végtagjai lebénultak. Azóta dolgozni nem tud, pedig fel kell nevelnie ikergyerekeit...

Mintha csak tegnap történt volna, hogy a csendesnek ígérkező, átlagosnak tűnő nyári délutánt, kicsivel három óra után szirénázó rendőrautók hangja törte meg Nyíregyházán 2016. augusztus 31-én. Akkor még csak találgatni lehetett, hogy mi történt, aztán hamar megérkeztek az első hírek: gyilkosság volt Oroson, aminek a feltételezett elkövetője egy Magyarországon élő, román állampolgárságú orvos.

A román tüdőgyógyász, S. Dan 2012-ben ismerkedett meg R. Valériával, akit később zaklatott is. Bár az áldozat ezért ügyvéd segítségét is igénybe vette annak érdekében, hogy büntetőeljárást kezdeményezzenek a férfi ellen zaklatás bűncselekmény elkövetése miatt, és a feljelentést is előkészítették, de azt a nyomozó hatósághoz mégsem nyújtották be. S. Dan végül 2016. augusztus 31-én az engedély nélkül tartott pisztolyával fejbe lőtte Valériát, valamint a férjét, Lászlót a gyermekeik szeme láttára. Az édesanya azonnal meghalt, az édesapa életveszélyes állapotba került. Az orvosi bravúrnak köszönhetően bár túlélte a támadást, de maradandó fogyatékossága lett a koponyát ért lövés miatt.

A gyilkos a helyszínről megszökött és átjutott a határon Romániába, ahol másnap őrizetbe is vették, 2019-ig előzetes letartóztatásban volt ott, jogtalan fegyverviselés és fegyvercsempészet miatt indult ellene eljárás. Miután a román bíróság által kiszabott börtönbüntetését letöltötte, a hatóságok átadták Magyarországnak, ahol azóta is letartóztatásban van. Tavaly decemberben vádat emeltek ellene, az ügyészség életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak.

Még nem tett beismerő vallomást a román orvos

Dr. Helmeczy László, az édesapa, R. László ügyvédje a Nyíregyházi Napló megkeresésére elmondta, a Nyíregyházi Törvényszék március 1-re tűzött ki ülést. Hogy az eljárás meddig húzódhat, az annak a függvénye, hogy a vádlott akár ezen is milyen nyilatkozatot tesz majd, ugyanis a vallomástételt eddig mindvégig megtagadta.

„Életfogytig fegyházban a helye”

Megkerestük R. Lászlót, a meglőtt édesapát, aki bár korábban jól menő vállalkozást vezetett, 2016 óta nem tud dolgozni, mivel súlyosan megrokkant, ezért nehéz anyagi körülmények között élnek. Azt mondja, ennek ellenére is igyekszik – a korábbiakhoz hasonlóan – mindent biztosítani ikergyermekeinek.

– Egyetértek az ügyész indítványával, ugyanis egy olyan ember, aki diplomás orvos és előre kitervelt módon gyilkol, annak életfogytig a fegyházban a helye. A gyermekeim elvesztették az édesanyjukat, én pedig egész életemben viselni fogom annak a következményét, hogy fejbe lőtt. Sajnos véglegesen rokkant lettem, miközben korábban jól menő vállalkozásom volt. Hogy milyen anyagi és erkölcsi kárt okozott a gyilkos a családomnak, az felbecsülhetetlen.

„Bocsánatot sem kért”

– Sem a gyilkos, sem a családja részemre semmilyen kártérítést nem fizetett, a legcsekélyebb mértékben még bocsánatot sem kért senki, pedig úgy tudom, Romániában a gyilkos családja is többnyire diplomás, fontos pozícióban lévő személyek.

„A gyerekeimnek köszönhetem, hogy élek”

– Annak ellenére, hogy súlyosan megrokkantam, igyekszem mindent a korábbihoz hasonlóan biztosítani a gyermekeimnek, akik sajnos ezt a tragédiát végigélték. Nekik köszönhetem, hogy élek. A lövés után a kislányom próbálta a vérző sebemet ellátni, a kisfiam pedig az utcára rohant segítséget kérni. 2016 óta nem tudok dolgozni, hiszen rokkant lettem, így az erre kapott összegből élünk, de azon vagyok, hogy a gyerekeim semmiben ne szenvedjenek hiányt, hiszen ők a legfontosabbak számomra...

 

Aki tud és szeretne segíteni a családon, az alábbi számlaszámra elküldött összeggel teheti meg: R. László 10918001-00000061-85150006.