Épületek és utak a városrehabilitáció részeként
Épületek és utak a városrehabilitáció részeként

Mint ismert, javában zajlik a pandémia ellenére is a „Szociális városrehabilitáció Nyíregyháza szegregált területein” című projekt megvalósítása, mely infrastrukturális fejlesztésekre fókuszál. Ennek részeként szociális bérlakások újulnak meg a város több pontján. Ahogy arról beszámoltunk, a „Közösen a kiútért” projekt ezt a folyamatot másfajta elemekkel támogatja, abban a hagyományos programok (közösségfejlesztés, gyermekprogramok, munkaerő piaci tréningek, képzések) mellett a vírusos időszakban főként az egészségügyi szemléletformálás, a szűrések, a tanácsadások dominálnak, tisztító- és fertőtlenítőeszközökkel való segítés mellett. Több, sikeres pályázat pedig az érintett célterületek megközelíthetőségét, a város vérkeringésébe való  jobb bekapcsolását célozza.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint összesen 18 szociális bérlakás felújítása történt meg az első ütemben a Dália, a Család, a Toldi utcán, a Fazekas János téren és a Ferenc körúton. A Keleti lakótelepen élő hátrányos helyzetű családok költözhettek 2019-ben a Huszár téri 13 felújított, komfortos, fürdőszobás lakásba.

57 felújított lakás, kamerarendszer

A projekt második ütemében a Dália és a Viola utcán, illetve a Huszár téren újulnak meg lakások a programban, összesen 57 darab. Ugyancsak a projekt része a célterületen működő Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ új épületbe történő költöztetése, az építmény teljes felújításával, berendezésével, kerttel kialakítva. A fentiekben említett ingatlanfelújításokon kívül a biztonságosabb lakókörnyezet kialakítása céljából térfigyelő kamerarendszert is telepítenek a fejlesztés keretében. A lakások átadása több ütemben zajlik, ezt jelentősen befolyásolja egyrészt az időjárás, másrészt a közműfejlesztések megvalósulásának határideje.

Nyárra a Gyermekjóléti is elkészül

Hét felújított lakás átadása 2020 decemberében megtörtént, a munka azóta is folyamatos. Előreláthatólag februárban újabb 9, majd márciusban még 5 lakás átadása történhet meg. Május elejére az összes, a projektben szereplő lakást elkészítik a lakók részére. A Huszártelepen a gyermekjóléti központ átadásával előreláthatóan 2021 nyarára befejeződnek a kivitelezési munkálatok.

Útfejlesztések a környéken

A rehabilitációval érintett szegregált terület környezetében infrastrukturális felújítások is bőven zajlottak, a Bottyán János, az Orgona utcán és a Rókabokori úton az alábbiak szerint.

– A Gazdaságösztönző közlekedésfejlesztést segítő projekt keretében 2019 tavaszára újult meg a Bottyán János utca Szirom és Dália utca közötti 1728 méter hosszú szakasza. A fejlesztés fókuszában a Bottyán utca főpályája volt, amit szélesítettek is a Huszártelep és a Derkovits utca között. A Derkovits és Szirom utca között parkoló- és járdaépítés, illetve -átépítés zajlott, a meglévő buszöblöket átalakították.

– A „Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” című projekt keretén belül épült meg 2019 szeptemberére, közel bruttó 950 millió forintból a Rókabokori út. Az épített út új nyomvonala a 338. sz. főutat (nyugati elkerülő) és a Bottyán János utcát köti össze. Az útépítés elsődleges célja a Kertváros teherforgalmának jelentős csökkentése. A nyomvonal megépítésének részeként megépült a közvilágítás a teljes belterületi szakaszon, valamint megtörtént két vízfolyás, a Simai főfolyás, illetve a Manda mellékág keresztezése is. A belterületi szakaszon nyitott kerékpársávot alakítottak ki, hogy a Bottyán János utca és a Szélsőbokori út közötti kerékpáros kapcsolatot biztosítani lehessen.

– Az Orgona utca felújítását önkormányzati saját forrásból biztosította a NYÍRVV, mintegy bruttó 137 millió forintból. A fejlesztés 2020 decemberében lezárult. A felújított, 880 méteres útszakaszon megtörtént a teljes burkolatfelújítás, több nagyobb szakaszon teljes pályaszerkezet cseréjével, valamint a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója.

Mint az önkormányzat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében fogalmaz: a felújítások nagymértékben hozzájárultak a biztonságos közlekedés és élhetőbb környezet kialakításához, a lakótelep integrációjához.