Jósaváros szociális védőhálójáról tanácskoztak a segítő intézmények és civil szervezetek
Jósaváros szociális védőhálójáról tanácskoztak a segítő intézmények és civil szervezetek

A Jósavárosban február elején munkaértekezletet tartottak a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ jósavárosi telephelyének csoportvezetője, munkatársai, a jósavárosi körzethez tartozó védőnők, illetve a helyi, aktív civil szervezetek. Az Együtt a Családért Kulturális Egyesület képviseletében Turóczi Kinga, az egyesület koordinátora, valamint Nagy Szabina, A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület elnöke, Jósaváros önkormányzati képviselője.

Nagy Szabina szerkesztőségünknek azt mondta: az értekezletet a városrész önkormányzati képviselőjeként, valamint helyi civil szervezet vezetőjeként fontosnak tartotta összehívni az év elején, hiszen egy ilyen megbeszélésen tudják igazán a közös munkát megalapozni.

„Fontos a személyes kommunikáció is”

– A mindennapokban is szoros kapcsolatban állunk egymással. Heti, havi szinten telefonon, e-mailen tartjuk a kapcsolatot, azonban nagyon fontos a szociális területen, hogy a kommunikáció személyesen, nyugodt környezetben is megvalósuljon. Fontos ez azért, hiszen családok helyzetéről, élethelyzetekről van szó a döntések során. Nélkülözhetetlen a személyes kontakt, azért is, hogy egymás munkásságáról, szakmaiságáról többet megtudjunk, és az időközben bekövetkezett humánerőforrás-változásokról is mielőbb tájékozódjunk. Jelen megbeszélésen is volt erre példa, hiszen először sikerült személyesen találkozni az egyik helyi védőnővel, aki a múlt évben érkezett a jósavárosi családokhoz. Itt vagyunk egy területen, s ezt kell közösen, szépen rendezni, hogy a problémák, amelyek megjelennek, közös erővel, egymás szakmai tudásával, munkásságával legyenek orvosolva – fogalmazott Nagy Szabina.

Tartós élelmiszerekből összeállított csomagok a rászorulóknak

A munkaértekezleten áttekintették az elmúlt év sikereit és közös megmozdulásait. Az egyik ilyen közös, nagy volumenű összefogás sikereként több családot sikerült támogatni tartós élelmiszercsomaggal a járvány első hulláma idején. Az Együtt a Családért Kulturális Egyesület koordinátora, Turóczi Kinga elmondta, hogy a korábbi adományozásnál kimondottan jó volt az összefogás.

Hátrányos helyzetű családok támogatása

– Ez egyébként is jellemző a közös munkára, hiszen az együttműködésnek köszönhetően egy korábbi sikeres pályázati forrást kihasználva, 62, a Jósavárosban élő hátrányos helyzetű és szociálisan veszélyeztetett családot tudtunk támogatni és enyhíteni a nehéz körülményeiket. A családok kiválasztása gondos előmunkát igényelt, melyben aktívan részt vállaltak a helyi védőnők és családgondozók – mondta Turóczi Kinga.

Szívesen veszik az adományokat

A munkaértekezleten Békésiné Koncos Erika, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ Északi telephelyének csoportvezetője tájékoztatásából kiderült, a járvány kezdetén, az első hullámban heti szinten – kisebb-nagyobb eltéréssel – 20–30 családnak kellett azonnali segítséget nyújtani, akár tartós élelmiszerrel, akár ruhaadománnyal. Így a szolgálat szívesen veszi a felajánlásokat, azonban előzetes, telefonos egyeztetés szükséges az adományokat illetően, ugyanis a központi ruharaktár telítettségét is figyelembe kell venni.

Család- és Gyermekjóléti Központ: ingyenesen hívható zöldszám

Tájékoztatás hangzott el a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ ingyenesen hívható ZÖLDSZÁM-áról, a 06-80/288-525-ös számról, amit bizalommal lehet tárcsázni például lakhatási nehézségek esetén, családi konfliktusok kezelése során, életvezetési problémáknál, amikor segítség kell a gyász feldolgozásához, vagy akár, ha gyermekek veszélyeztetettsége észlelhető.

Készenléti vonal a gyors segítségért

Hasznos információként hangzott el a KÉSZENLÉTI VONAL telefonszáma is, a 06-20/928-2367-es szám, ami akkor nyújt segítséget, ha egy család vagy egyén olyan hirtelen felmerülő problémába ütközik, amikor gyors segítség kell a családsegítők részéről. Ilyen esetben ez a szám munkaidőn kívüli időpontban hívható, 16:00–08:00 óra között, illetve hétvégén és ünnepnapokon. Bizalommal hívhatják bármelyik telefonszámot, amennyiben olyan élethelyzetbe kerülnek, hogy segítség szükséges. Látható, hogy ezen a téren a szakemberek felől is teljes a nyitottság a lakosság felé, és igyekeznek a lehető legszélesebb módon és körben is segítséget nyújtani.

Szociális védőháló a Jósavárosban

Nagy Szabina összefoglalóan megfogalmazta, egy eredményes délelőttöt zártak, hasznos volt az egyeztetés minden szakember számára. – A munkaértekezletet évente több alkalommal kívánjuk összehívni, mert így találjuk meg azokat a pontokat, ahol a legjobban és leghatékonyabban össze tudunk dolgozni. A közeljövőben is – ahogy a járványügyi helyzet lehetővé teszi majd – több közös megmozdulást tervezünk, amellyel az itt élők helyzetét igyekszünk szebbé, informatívabbá tenni. Szeretnénk, ha a szociális védőháló tekintetében a Jósaváros példaértékű lenne. Fontos, hogy a lakosok jelzései – akiknek valamilyen segítségre, információra vagy tanácsra van szükségük, forduljanak akár a civil szervezetekhez, akár a védőnőkhöz, akár a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársaihoz – összeérjenek, és igyekszünk a lehető legjobb és a legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott személynek – mondta.

Kapcsolódó galéria

Munkaértekezlet