Duna nap a Tiszán!

A magyar–ukrán határon, ami Tiszakóródnál épp a folyó közepét jelenti, tutajon találkoztak egymással a két ország vízügyi szakemberei és politikusai kedd délelőtt. Így kezdődött el a nemzetközi Duna nap, ami minden évben Európa legnagyobb folyójára és mellékfolyóira irányítja a reflektorfényeket. Mivel a magyar és az ukrán szakemberek között példaértékű az együttműködés, így az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az ukrán társszervek úgy döntöttek, itt, a Felső-Tiszán, a szőke folyó két partján tanácskoznak és ünneplik meg a több mint két évtizedes gyümölcsöző együttműködést.

– Összefogásra van szükség. Ez a nap pedig jól példázza Magyarország és Ukrajna összefogását abban a tekintetben, hogy a Tisza védelmére közösen minden intézkedést tegyünk meg, akár a vízminőség védelméről, akár a vizek kártétele elleni védelemről van szó, akár a vízgazdálkodási kérdésekről, a vízkészletek elosztásáról van szó... – mondta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Ukrán és magyar oldalon is ünnepelték a szoros együttműködést. A tiszakóródi oldalon ugyanakkor szakmai tanácskozást is tartottak, amelyen a magyar szakemberek azt javasolták, hogy az ukrán fél magyar mintára építsen két árapasztó tározót Kárpátalján és egyes részeken erősítse meg a jelenlegi töltést. Emellett az OVF bejelentette, hogy a jelenlegi uniós gazdasági ciklusban újabb 300 milliárd forint áll vízgazdálkodási fejlesztésekre, aminek nagy részét árvízvédelemre költik. Ebből többek között újabb tározó épülhet a Felső-Tiszán.

– A Tisza-Túr közi tározót fogjuk megépíteni, hogy ebben a térségben is az árvízcsúcsokat átlagosan mintegy egy méterrel csökkenteni tudjuk akkor, ha annyi víz érkezik, hogy a mederben már nem tudjuk megtartani – mondta Somlyódi Balázs, az OVF főigazgatója.

A tanácskozáson nemcsak vízügyi kérdések merültek fel. Magyar politikusok vetették fel, hogy újabb határátkelőhelyek létesüljenek Kárpátalja és Magyarország között. Ennek érdekében hidak építését vagy kompjáratok indítását tartanák szükségesnek például Tiszakóród és Mezővári, valamint Szatmárcseke és Badaló között.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)