Drasztikus lehűlés következik a hétvégén, fokozatosan mindenhol beborul az ég

Péntek éjjel észak felől fokozatosan mindenhol beborul az ég, és többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél hajnalban már többfelé megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul.

Péntek délelőtt erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, majd a déli óráktól észak felől csökkenni kezd a felhőzet, legtovább a Duna vonalában és a Dél-Dunántúlon marad felhős az ég. A nap második felében is itt várható csapadék, és estefelé az eső mellett a Dél-Dunántúlon havas eső is lehet, de havazás sem kizárt. Az északkeleti, északi szél többfelé megerősödik, a középső területek kivételével viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 12 fok között valószínű, északkeleten késő délelőttől már csökken a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre a legtöbb megyében várható, viharos széllökések miatt.

A hidegfront mögött a csípős levegő is eléri térségünket. A pénteki 5-12 fok közötti csúcsértékeket szombaton már csupán 0 és 3 fok közöttiek követik a legmelegebb percekben! Arról nem beszélve, hogy az erős szél tovább rontja hő- és komfortérzetünket. Ezzel szemben a levegő minőségére pozitív hatással lesz a légmozgás. Éjszaka -4, -10 fok közötti minimum értékek valószínűek. Azonban túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk, csak kevés fátyolfelhő lehet az égen. Csapadék nem ígérkezik.

Vasárnap változóan felhős idő várható többórás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -10 fok között várható, de a fagyzugokban több fokkal hidegebb lehet. A nappali hőmérséklet a hét utolsó napján sem emelkedik 1-5 fok fölé.

A jövő hét első napján 10 fok közelébe (4-9 fok), a folytatásában pedig újra 10 fok fölé (6-14 fok kedden) kúszik a hőmérséklet a legkellemesebb tájakon.


Forrás: hirado.hu