Döntött a MOHOSZ: jelentős horgászjegyár-emelés lesz idén
Fotó: Illusztráció

Jelentősen megemeli a jegyárakat 2023-tól a Magyar Országos Horgász Szövetség: a választmányi határozat szerint 20–30 százalék közötti mértékben emelkedhetnek meg a napijegyek árai és az egyéb, adminisztratív költségek. A kiemelkedő emelés oka többek között az is, hogy a ponty ára egy év alatt 70 százalékkal nőtt.

Jelentős áremelést szavazott meg a Magyar Országos Horgász Szövetség választmánya a 2023-as évre. A közlemény szerint a MOHOSZ haszonbérletébe tartozó vizek esetében kötelező érvénnyel, a többi horgászkezelésű vízterületnél ajánlásként kereteket határozott meg az adott díjak halgazdálkodói jogkörben történő emelésére. Ez azt jelenti, hogy a felnőtteknél alapesetben maximum 30 százalékot, a gyermekeknél 20 százalékot emelkednek az árak. Szintén hasonló, átlagosan 24 százalékos mértékben emelkednek majd a MOHOSZ országos, a dunai és tiszai összevont területi jegyei is.

Sajnos a horgászoknak azzal kell szembesülniük, hogy a horgászjegyek árai megdrágultak. Ez a 2021–22-ben történtek következményei tükrében mindenki számára belátható, ennek azonban a horgásztársadalom nem örül. Az inflációt, a minimálbért és a garantált bérminimumot is követnünk kell, a szerencsétlen gazdasági körülmények, a kevés víz, a drága takarmány és üzemanyag szintén azt hozták, hogy egy áremelést kellett bevezetnünk ettől az évtől, ami százalékosan soknak tűnhet” mondta el Fesztóry Sándor alelnök, MOHOSZ.

A szervezet indoklása szerint a drasztikus emelésre többek között azért is volt szükség, mert a legfontosabb horgászhal, egyben a fő telepítendő faj, a ponty őszi beszerzési középára egy év alatt több mint 70 százalékkal emelkedett. A horgászati célú halgazdálkodás legfőbb költségeleme a haltelepítés, de emellett a halőrzés, a vízpartok fenntartási munkálatai, sőt a személyes jelenlétű horgászati okmányolás is ugyanúgy érintett a haltermelésnél már felsorolt fő költségnemek jelentős és elkerülhetetlen emelkedésében. Az uniós források legalább arányos biztosítása, a felzárkóztatás esélyének célzott állami támogatásokkal történő megteremtése a haltermelés és a horgásztatás esetében kulcsfontosságú igény és kérés a kormányzat felé, de ezen tárgyalásoknak az ismert gazdasági okok miatt most még nincs itt az ideje – írták a közleményben.