Demarcsek Dánielt remek ritmusérzéke, ízes mozdulatai teszik kiváló táncossá!

Aranysarkantyús táncos. Mit is jelent ez? A néptánc terén nem túl jártas cikkíró vagy cikkolvasó érzékeli, ez valami neves titulus, egy rangos elismerés lehet. Demarcsek Dániel Aranysarkantyús táncossal beszélgettem:

Az Országos Szólótáncfesztivál a néptáncmozgalom egyik nívós versenye. Ezt a megmérettetést kétévente rendezik meg Békéscsabán. A döntőbe jutott táncosok két kötelező és egy szabadon választott táncot mutatnak be, a szakmai zsűri pedig értékeli őket, koreográfiájukat. A zsűri dönti el, hogy ki kaphatja meg férfiaknál az Aranysarkantyús, nőknél pedig az Aranygyöngyös címet. Én 22 évesen lettem Aranysarkantyús. Ha valaki háromszor bizonyít a zsűri előtt, akkor megkapja az Örökös Aranysarkantyús vagy éppen az Örökös Aranygyöngyös Táncos címet.

Demarcsek Dániel kivételes, igazi 'néptáncos' családban nőtt fel. Édesapja Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője, Örökös Aranysarkantyús táncos. Édesanyja Demarcsek Zsuzsa, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Örökös Aranygyöngyös táncos. Dani szülei térségünk néptánc és népművészet terén (is) meghatározó alakjai! Így a magyar népzene és -tánc szeretetében nőtt fel az ifjú Demarcsek, aki fiatalként több megyei, országos megmérettetésen is részt vett.

Csapatban, párban és szólóban egyaránt. Kikapcsolódás és kemény munka – ezt jelentette számára a tánc, amely mindennapjai, élete fontos részévé vált. A TÉKA Táborok és a megyebeli táncházak is vonzották őt, hobbija, szerelme végül szakmája is lett: a Kölcsey Ferenc Gimnázium után a Magyar Táncművészeti Egyetemen végzett alap-, majd mesterképzést, jelenleg táncpedagógusként tanít több térségbeli településen.

2017-ben pedig Fölszállt, de nem egyedül! A színpadon és a magánéletben is párja Cruz Heather Laura, akivel a középdöntőig jutottak el a Fölszállott a páva televíziós folklórversenyben. A közönség nagy kedvence lett a fiatal, tehetséges pár, 2018-ban pedig meghívást kaptak a Fölszállott a pávába és újra táncoltak a nézők nagy örömére.

Azóta sok minden történt velünk. A hétköznapokban persze ugyanúgy tanítok, fiatal táncpedagógusként élményekkel, de egyelőre még kihívásokkal teli újabb és újabb koreográfiákat színpadra álmodni. Érzem, van még hova fejlődnöm. Közben pedig tudom, hogy mi a célom: szeretném még több emberrel megismertetni a magyar néptáncot. Úgy vélem, nem másokét, hanem a saját népünk táncát kellene táncolnunk, hiszen ez a magyarságtudat egyik legszebb művészi kifejezőeszköze.


Dani azt mondja, a férfi szólótáncok öncélúak is tudnak lenni, megmutatják a táncosok, hogy mit tudnak. De ő szereti a páros táncokat is – azt mondja, ezek olyanok, mint a párkapcsolatok. A feltétlen bizalmon alapulnak, hiszen a nő engedi, hogy vezessék, cserébe viszont a férfi tenyerén hordozza a nőt. Vannak olyan táncok, például a mezőségi csárdás, amikor szétválnak a táncosok, ám egy idő után a nő visszaforog párjához. Így teljes egy kapcsolat, így teljes az élet: tánccal, szeretettel és alázattal, Dani számára is.


Szerző: Rutkai


Január 27-én, vasárnap Demarcsek Dániel párjáról, Cruz Heather Lauráról olvashatnak a „Találkozzunk 2 percre!” című rovatunkban.