Dávid naptár: júliusban kánikula várható
Fotó: illusztráció

Az év hetedik hónapja ígérkezik idén a legmelegebbnek, így aki már most a nyaralását tervezi, annak érdemes szem előtt tartani, hogy júliusban igazi kánikulára lehet majd számítani- legalábbis Dávid Mihály nyíregyházi vízépítő mérnök szerint, aki 50. alkalommal adta közre időjárás-előrejelző naptárát.

 

Dávid Mihály az ország legismertebb magánmeteorológusa, minden évben elkészíti napra lebontott meteorológiai prognózisát, amit szabadalmaztatója után, Dávid-naptárnak hívnak. Jóslatait százezrek követik nemcsak itthon, a Kárpát-medencében is. Ő nem 10–14 napnál, hanem egy teljes évnél tervez előrébb: módszerének lényege ugyanis, hogy a  Hold  járásával hozza kapcsolatba az  időjárás-változást.

 

A TAVASZT AZ ÁPRILIS HOZZA EL

 

A Dávid-naptár szerint idén sokáig tart a tél, február közepétől ugyan melegedni fog az idő, de márciusban még kétszer is erős lehűlés várható, sőt, akár havazásra is számítani lehet - írja a ripost. A tavaszt az április hozza majd el. Májusra viszont visszaesik a hőmérséklet, nagyobb esőzésre is számítani lehet 5–7. körül. Június második hetére azonban már a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet. A legmelegebb hónap viszont a július lesz, ekkor várhatók a legnagyobb kánikulák. Ellenben augusztussal, ami a tavalyinál hűvösebbnek ígérkezik.

 

SZEPTEMBERBEN FAGYOK IS LEHETNEK

 

Szeptember második felében éjszaka már fagypont alá is hűlhet a levegő, és bár október közepén még elérheti a 25 fokot a nappali hőmérséklet, novemberrel beköszönt a hideg, 20. után havazás is várható. Ami pedig a decembert illeti: egyelőre enyhének ígérkezik és nem is mutat fehér Karácsonyt.