Csókküldemény a könyvtárban – Könyv az automatában

Novemberben az energiaválság miatt bezárt a Móricz Zsigmond Könyvtár, nem fogad olvasókat és látogatókat. Azóta a 24 órán át üzemelő könyvkiadó automata áll az olvasók rendelkezésére. Eközben minden eddiginél nagyobb az érdeklődés a könyvtár iránt. A tavalyi esztendő utolsó két hónapjában 300 ezerrel megnőtt a távhasználat az olvasók körében. Régi és új YouTube-videók, valamint a Valentin-napi kvíz ad új impulzusokat a könyvbarátoknak.

 

November 2-án bezárt a Móricz Zsigmond Könyvtár központi épülete, és az Örökösföldi Fiókkönyvtár. Fogadja viszont az olvasókat a Vécsey utcai, az Orosi, a Kertvárosi, a Sóstóhegyi és a Nyírszőlősi Fiókkönyvtár. Közülük négy iskolában található, így kettős funkciót lát el.

„Itt, a központban a könyvtár épületénél van egy könyvkölcsönző automata, amely 0–24-ben működik, folyamatosan üzemeltetjük és töltjük fel könyvekkel, illetve a visszahozott könyveket is be tudják tenni az automatába. Valamint a pandémia alatt kialakított rendszerrel is várjuk olvasóinkat. Nagyon nagy az igény a kölcsönzésre, hiszen egyre drágábbak a könyvek, mint ahogy minden. Ezt tapasztalják az olvasók. A könyvkölcsönzés fontos lett. Érezzük az olvasók visszajelzéséből, ragaszkodásából. Szívesen jönnének személyesen is, amit az automata nem tud pótolni, bár teljes kapacitással megy. Ezt is tapasztalhatják hétvégén. Ha valaki vasárnap este szeretne könyvet visszahozni, nem talál már üres rekeszt, mert addigra megtelik az automata” – nyilatkozta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Kedveltek Náray Tamás regényei. Kötetei a tavalyi 10-es TOP lista első helyén álltak. Keresik Orvos-Tóth Noémi, Danielle Steel könyveit. A hölgyek elsősorban a romantikus irodalmat viszik. A gyerekek körében továbbra is az Egy ropi naplója és az Egy zizi naplója valamennyi kötete vezeti a népszerűségi listát, de kedvelt a Minecraft is a gyerekek és a fiatalok körében. A könyvtár YouTube-csatornáján a pandémia alatt forgatott ismeretterjesztő videókat, illetve a könyvtárról és annak szolgáltatásairól készült filmeket keresik sokan.

A tavalyi esztendő utolsó két hónapjában 300 ezerrel nőtt a távhasználat az olvasók körében. Nagy emelkedést mutat az online megkeresés e-mailben, telefonon, elektronikus úton, és szép számban használják az adatbázist, a honlapot, katalógust, a távolról elérhető adatbázist. És most jön egy régi-új ajánlat.

„Nagyon szerették már a pandémia alatt is a könnyed irodalmi kvízeket az olvasóink, úgyhogy Valentin-nap alkalmával is készültünk egy kvízzel február 14. és 18. között. A kvíz elérhető honlapunkon, közösségi oldalunkon. A legjobb megfejtők között értékes könyv ajándékcsomagot fogunk kisorsolni. Készülünk egy érdekességgel is, a helytörténeti gyűjteményben találtak a kollégák egy csókküldeményt, és akik február 14-én kölcsönöznek, azoknak a könyvében elhelyezünk egy ilyen régi típusú csókküldeményt. Egyrészt mi is kifejezzük olvasóink felé a szeretetünket, másrészt ők is tovább ajándékozhatják Valentin-nap alkalmából” – szólt a meglepetésről az igazgató.

A nyitásról egyelőre annyit lehet tudni, hogy ha az idő engedi, március közepétől fogadják az olvasókat, de legkésőbb áprilisban ismét megnyílik a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár központi épülete. Addig késedelmi díj nélkül várják vissza a kölcsönzött könyveket.