Lejtőre kerültek az albérletárak
Úgy fest, az albérletárak emelkedése a múlté, sőt, a legnagyobb piacon, Budapesten áprilisban – éves szinten – 2,5 százalékkal havi 156 ezer forintra mérséklődtek az átlagárak – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely szerint a növekvő kínálat mérséklődő kereslettel párosul.

A lakóingatlanok piacán egyre többen fordulnak a vásárlás felé, részben azért, mert a lakáshitelek alacsony kamata miatt egyre többeknek jelent alternatívát a bérlés helyett a hitelből történő ingatlanvásárlás.

A legfrissebb áprilisi adatokból egyértelműen látszik, hogy vége az áremelkedésnek az albérletpiacon. Országos átlagban a kínálati adatok alapján 140 ezer forintért lehetett bérelni egy 30–89 négyzetméteres lakást, ami megegyezik az egy évvel korábbi összeggel – áll az ingatlan.com elemzésében. Az országon belül jelentős eltérések vannak, a 140 ezer forintos országos átlagot a fővárosi árak felfelé húzták. Egyrészt az elmúlt évben a kínálat országszerte 41 százalékkal, a fővárosban pedig 37 százalékkal nőtt, ami eleve hozzájárult az árak csökkenéséhez, ráadásul a kereslet is mérséklődött 13,6 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy kevesebb érdeklődő jobban tud válogatni a kiadó ingatlanok közül, és így az alkupozíciójuk is kedvezőbb.

 

INKÁBB VÁSÁROLNAK, MINT BÉRELNEK

 

Az ingatlan.com szerint az albérletpiacon a jövőben is inkább csökkenhetnek, stagnálhatnak az árak, mivel a kereslet még inkább a vásárlás irányába mozdulhat el. A bérleti díjak az elmúlt időszakban olyan magas szintre jutottak, hogy a bérlők elérték a teljesítőképességük felső határát. Az alacsony kamatozású lakáshitelek miatt egyre többen inkább vásárlást terveznek, azaz a havi bérleti díj kifizetése helyett ezt az összeget inkább hiteltörlesztésre fordítanák.

Sz. T.

(Fotó: internet)