Grassroots torna
Középsúlyos értelmi fogyatékossággal élőknek rendeztek regionális labdarúgó tornát Nyíregyházán. Szabolcs, Hajdú és Szolnok megyéből is érkeztek együttesek. A szervezők legfontosabb célja az, hogy a fogyatékkal élők élvezzék a sportot.

 

Gólokban nem volt hiány a Tiszavasvári úti NYVSC pályán. A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség nyíregyházi labdarúgó tornájára kilenc csapat érkezett. Fogyatékkal élő diákok és felnőttek léptek pályára, nem először. A téli időszakban teremben rendeztek már hasonlót.

– A labdarúgás mindenkié. Az MLSZ-nél igyekszünk lehetőséget biztosítani azoknak, akik hátrányos helyzetűek, akik fogyatékkal élnek, ilyen tornákkal. Ehhez biztosítjuk a megfelelő anyagi hátteret például UEFA projektek révén. Ez a sorozatunk ötödik éve tart – mondta Petrika Ibolya, az MLSZ Grassroots szociális programvezetője.

A résztvevők számára nagy élmény a játék. Bár a sportolás öröme a legfontosabb, eredményt is hirdetnek a résztvevők között. Van, aki még hetekkel később is hordja az itt kapott érmet a nyakában.

– Egy-egy verseny után lehet látni, hogy feltöltődnek, és bármikor találkozok velük, azonnal kérdezik, mikor lesz a következő. Nagyon szeretik a szabadidős programokat, mi pedig igyekszünk nekik lehetőségeket biztosítani – mondta Szendrei Istvánné főszervező.

Rövidesen újabb hasonló tornát rendeznek majd a megyében, a közelmúltban pedig zsinórlabdában tartottak regionális versenyt Nyíregyházán.

Dankó László