Csillogó gyermekszemek öröme - interjú a Móricz Zsigmond Színház művészével
A Szaffi egyik jelenetében a címszereplő Dézsi Darinka (jobbra) és Horváth Margit, mint Cafrinka.  (A Móricz Zsigmond Színház archívumából.)

A változatosság és az állandóság is évről évre jelen van Dézsi Darinka, a Móricz Zsigmond Színház művészének évadjaiban, hiszen megmutathatja magát zenés előadásokban (Képzelt riport, 9-től 5-ig, Édes Charity), vígjátékokban (A balek, Oscar, A Napsugár fiúk), komoly drámákban (Emilia Galotti, A manó, Macbeth) és gyermekdarabokban (A palacsintás király, Sárkányölő Krisztián, Diótörő herceg) egyaránt.

 

A családi szájhagyomány szerint már egészen kis korában kijelentette, hogy vagy énekesnő lesz, vagy színésznő. Tudatosan készült a színészi pályára, szolnoki középiskolásként drámatagozatos osztályba járt. Igaz, időközben más szakmák is megfordultak a fejében, de közben nyilvánvaló volt számára, hogy csak a színészetet tudja elképzelni hivatásaként. A Shakespeare Színművészeti Akadémián végzett operett-musical szakon, hat évig volt szabadúszó. 2015-ben lett a Móricz Zsigmond Színház társulatának tagja.

Sok mindenbe belekóstolt

– Sűrű évad áll előtted, gyakran lépsz majd színpadra az előttünk álló időszakban. Szívesen játszol az óvodásoknak és iskolásoknak szóló előadásokban?
– Szabadúszóként sok mindenbe belekóstoltam: báboztam egészen kicsiknek, évekig játszottam a Hókirálynő Meseszínpad csapatával, Nyíregyházán is szinte minden évadban kapok szerepet a legkisebbeknek szóló előadásokban. Szeretek gyerekeknek játszani. Ám az idei évadban túlcsordult kicsit a pohár, hiszen három mesében is játszom, ami a pandémia okozta leállásunk miatt alakult így. Alapvetően a hozzám legközelebb álló darabok felnőtt darabok, a Krúdy Kamarában kifejezetten szeretek színpadra lépni.
– A színművész számára mi a gyermekdarabok előnye, s mi a hátránya?
– Reggel játszani és énekelni nem annyira esik jól. De a csillogó szemek kárpótolnak! Amikor tényleg valami varázslatot sikerül összehoznunk, s az idő megáll és érezzük, hogy a kicsik teljes mámorba kerülnek, az az élmény egész nap velünk marad. Ezért érdemes csinálni!
– Miért ajánlod A púpos lovacskát, s miért a Szaffit a szülők, s gyermekek figyelmébe?
– A púpos lovacska izgalmas utazás, csupa szerethető karaktere van a történetnek. Johanna ugyanis egy különleges, púpos lovacska, aki a körülötte lévő világot nem igazán ismeri. Azt például tudja, hogy a lovak nem tudnak beszélni, de ő bizony tud, és ez rendkívüli bonyodalmakat okoz a mindennapjaiban. Egy napon elindul a nagyvilágba, ahol jóindulattal és rosszakarattal egyaránt találkozik. Barátokra tesz szert, szorult helyzetekből menekül, és végül megtalálja saját, igazi valóját.
A Szaffi pedig egy sokkal árnyaltabb és izgalmasabb történet annál, amit általában egy meséről gondolunk. A mi új, zenés előadásunkat Jókai Mór kisregénye és Dargay Attila nagysikerű rajzfilmje alapján alkalmazta színpadra Sediánszky Nóra. Botsinkay Jónás és Szaffi kalandos története a török hódoltság utáni Magyarországon játszódik, egyik főszereplője Jónás, aki korán elveszíti szüleit, cigány mutatványosok nevelik fel, s amikor évekkel később hazatér, a megálmodott gazdagság helyett csak pusztulás várja és ellenségek, akik az örökségére és a titkos kincsre áhítoznak. Cafrinka, a bölcs, öreg cigányasszony, és bájos lánya, Szaffi segítik Jónást, hogy elérje célját. Izgalmas és tanulságos mese, csodás kollégáimnak köszönhetően pedig tele van sziporkázó alakítással!

Szép pillanatok

– Melyik a kedvenc, ifjúságnak szóló darabod, illetve szereped?
– Tanárként és rendezőként vettem részt az egyik évben Máriapócson a színjátszó táborban. Egy régebbi olvasmányélményemet rendeztem meg a tiniknek, Janne Teller Semmi című művét. Imádtam rendezni, s látni, hogy megszületik egy csapat. Megható volt az is, hogy az anyag formába öntése ugyanolyan fontos mindenki számára. Szép pillanatokat sikerült megélnünk... Nagy sikerünk lett, ez azóta is az egyik legszebb emlékem. Még a mindig kritikus férjem is elmorzsolt egy-két könnycseppet..., de lehet, hogy nem is ő volt? Nem volt rajtam szemüveg...
– Ebben az évadban milyen előadásokban láthatunk téged?
– A púpos lovacska, a Szaffi és a Fából faragott királyfi cí¬mű gyerekdarabokban, a nagyszínpadon pedig a Legénybúcsúban és az Idétlen időkig című musicalben. A Szindbádban pedig a Hazátlanok című felolvasószínházi produkció egyik szereplője leszek októberben.

Szerző: Kováts Dénes