A légszennyezés csökkentése és a levegő minőségének javítása a cél
Fotó: Illusztráció

A Nyíregyháza MJV Önkormányzata, valamint Szatmárnémeti Város Tanácsa által alapított Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (ETT) a HUSKROUA program keretében valósítja meg CrossBordAir – Határokon átnyúló beavatkozások a légszennyezés csökkentése és a levegő minőségének javítása érdekében című pályázatát – kaptuk a tájékoztatást a Városháza Sajtószolgálattól. 

A pályázatban partnerként vesz részt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal (Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály), valamint két ukrán partner: az Ungvár Városi Tanács és az alapítvány a határokon átnyúló együttműködés és speciális gazdasági övezetek fejlesztésére.

Légszennyezettséget mérő műszerek

A pályázat átfogó célja a levegő minőségének javítása 3 határmenti városban, közvetetten pedig a régióban. A pályázat fő elemeként Nyíregyházán kihelyeznek egy új légszennyezettséget mérő állomást, valamint mobil mérőműszerek kerülnek Nyíregyháza, Szatmárnémeti és Ungvár több pontjára.
  
Akcióterv, iroda, tudatosság

A pályázat célja továbbá levegőminőségi beavatkozások feltételeinek megteremtése (levegőminőségi helyzetelemzés és akcióterv kidolgozása, levegőkommandó működtetése, levegőminőségi iroda felállítása), valamint olyan  figyelemfelkeltő/tudatosságnövelő tevékenységek  és kísérőprogramok szervezése, mint például rajzverseny iskolások számára, fásítási program, előadássorozat középiskolások számára. A projekt időtartama: 18 hónap (tervezetten 2023. január 31-én zárul), összköltségvetése: 148 millió forint.