Családi és partneri kötelék erősítése – Pályázat az ukrán menekült családok megsegítésére
Fotó: Szarka Lajos

A Lógjunk Anyuval Egyesület Családi és partneri kötelék erősítése címmel nyert pályázatot a Kárpátok Alapítvány támogatásával. A cél az ukrán menekültek és a hátrányos helyzetű családok támogatása Nyíregyházán, és a határ közelében, Kisvárdán. Az egyesület koordinátori és közvetítő szerepet tölt be az érintettek és a támogatók között, akár a pályázati határidőn túl is.

A Lógjunk Anyuval Egyesület kerekasztal-beszélgetésre hívta a megyeszékhelyen működő szociális, oktatási, egészségügyi és kulturális szervezeteket, intézményeket, hogy egy program támogatásával segítse az Ukrajnából, a háború elől menekülő családokat, és a hátrányos helyzetű nyíregyházi anyákat és gyerekeiket.

„A családi és partneri kötelék erősítése arról szól, hogy az ukrán menekülteknek, ill. a hátrányos helyzetű családoknak tartunk ingyenes előadásokat és foglalkozásokat. Babamasszázs, hordozási és szoptatási segítő tart előadásokat. Nemcsak elméleti, hanem gyakorlati előadásokat. Igyekszünk segíteni az ukrán menekülteknek és a hátrányos helyzetűeknek. Ezeknek a programoknak a helyszíne Kisvárda, hiszen ott rengeteg menekült család található, ill. az ottani kórházzal is felvettük a kapcsolatot. A projekt másik része, a partneri kötelék erősítése már Nyíregyházán valósul meg. A partneri kötelék arról szól, hogy szintén a menekült és hátrányos helyzetű családokkal foglalkozó szervezeteket, intézményeket, azok képviselőit hívtuk meg egy kerekasztal-beszélgetésre” – tájékoztatott Hockné Dobos Adrienn, a Lógjunk Anyuval Egyesület szakmai vezetője.

Az Önkormányzat, a Kormányhivatal, a Vöröskereszt, egyházak képviselői, a nyíregyházi humanitárius csoport vezetője, a Gondozási Központ vezetője, a szociális és kulturális szféra civil emberei is elfogadták a Civilházba szóló meghívást. A Down Alapítványtól a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesületig. A meghívóban az együttműködés, tapasztalatcsere és az összefogás hármasa szerepel – jelezte köszöntőjében a nyíregyházi önkormányzat képviselője.

„Én a tapasztalatcserét nagyon fontosnak tartom, hogy egymásnak átadjuk. Bízom benne, hogy nagyon sok információ jön itt majd elő! Minden szervezet – akár hivatali, akár informális – a maga eszközeivel nyújt támogatást. Fontos, hogy hírül adjuk, hogy mivel foglalkozunk. Az önkormányzat tevékenységéről információkkal rendelkezhetnek, hiszen az elmúlt héten tartott alpolgármester úr tájékoztatót a humanitárius csoport működéséről és tevékenységéről, de itt van kollégám, ő is elmondja majd, mik voltak a főbb intézkedések” – hangsúlyozta az önkormányzat Szociális és Köznevelési Osztályának vezetője, Tóthné Csatlós Ildikó.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a sikerrel pályázott egyesület koordináló és közvetítő szerepet tölt be a területen. Túl a három hónapos pályázati időn – akár a háború végéig – összefogja a segítőket, adatbázist működtet a menekültek helyzetéről és elérhetőségéről, akik milliós nagyságrendben érkeztek január végétől Magyarországra, bár csekély számban maradtak hazánkban.

„A Kárpátok Alapítvány Magyarország a Gyorssegély Alap Ukrajnáért alapjából több pályázatot finanszíroz. A Lógjunk Anyuval Egyesület Nyíregyházán egy civil kerekasztalt szervezett ennek a pályázati projektnek a keretén belül, ahol civil szervezetek, illetve a menekültekkel foglalkozó szervezetek és intézmények jelennek meg, és a Kárpátok Alapítvány finanszírozza ezt a rendezvényt” – nyilatkozta a Kárpátok Alapítvány Magyarország programkoordinátora, Csomós Berta.

Észak-Magyarországra és Észak-Alföldre szól a pályázat. Az ukrán alap támogatásából nyert a Lógjunk Anyuval mellett a XXI. századi roma nők szervezete is, mely a térségben élő roma családokat támogatja. Étkezéshez, szálláshoz nyújtanak segítséget, adományokat gyűjtenek és programokat szerveznek a rászoruló családok számára. Hétköznapi segítségnek tűnik az egyesület által kínált babamasszázs, vagy hordozási tanácsadó, de a tragikus helyzetbe került édesanyáknak nagy segítség a figyelem, a nőtársaik által kínált bármiféle támogatás.

Kapcsolódó galéria

Civil szervezetek fóruma