Megkezdődött a szerződéses határvadászok képzése
Fotó: police.hu

Az országban az elsők között Nyírbátorban megkezdődött a szerződéses határvadászok képzése. Itt 55-en ülhettek iskolapadba. Nekik összesen négy hetük van arra, hogy elsajátítsák a tananyagot, mielőtt a határterületeken elkezdenének szolgálatot teljesíteni. A toborzás folyamatos, így még bárki jelentkezhet.

 

Orbán Viktor miniszterelnök az új kormány megalakításakor mondott parlamenti beszédében jelentette be, hogy új határvédelmi szervezetet állítanak fel annak érdekében, hogy tehermentesítsék a jelenleg ott szolgálatot teljesítő katonákat és rendőröket. A célként első ütemben 2200 határvadász szolgálatba állását, második ütemben az állomány 4000 fősre növelését jelölte ki a miniszterelnök. A toborzás július közepe óta tart, kétszázadnyi jelentkező kap ezekben a hetekben elméleti és gyakorlati ismereteket. Nyírbátorban, az országban az elsők között kezdődött meg a szerződéses határvadászok képzése.

A szerződéses határvadász képzésünkbe jelentkezőkről elmondható, hogy többnyire középfokú végzettséggel jelentkeztek a képzésre tudtuk mg Usztics Attila alezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat Oktatási és Kiképzési Alosztály vezetőjétől.

A képzés négy modulból áll: a rendészeti ismeretek, jogi ismeretek, intézkedéstechnika és lőkiképzés, a negyedik pedig a határrendészeti és határforgalmi ismeretek. Összesen négy hetük van rá, hogy átvegyék a tananyagot, mielőtt beállnának határvadásznak. Szerződéses határvadászként a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezred személyi állományába kerülnek, feladataikat a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti kirendeltségének illetékességi területén, tisztesi rendfokozattal látják el. Tehát ebben is különböznek a rendőrök feladataitól.

Talán a leginkább kardinális különbség, hogy a határvadászaink határterületen végrehajtott feladatokra szerződnek le hozzánk, kényszerítőeszköz és fegyverhasználat vonatkozásában a rendőrségi törvény értelmében járnak, illetve járhatnak el.

A szerződéses határvadász képzésre az alábbi feltételek teljesülésével vagy teljesítésével lehet jelentkezni: a jelentkező legyen 18 és 55 év közötti, magyar állampolgár, büntetlen előéletű, legalább alapfokú iskolai végzettségről kiállított bizonyítvánnyal rendelkező. De szintén feltétel az egészségi, fizikai és pszichológiai alkalmasság is. A jelentkezés folyamatos, bővebb információ a police.hu oldalon érhető el.