Családbarát kórház – A 2022-es díjat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmény kapta

2022 Családbarát Kórháza a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház lett. Az elismerést a Magyar Kórházszövetség 34. Kongresszusán vehette át az intézmény. A kórháznak példaértékűek a családi és gyermekprogramjaik és munkahelyi óvodájuk is.

A Magyar Kórházszövetség, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2018 óta minden évben értékeli a hazai egészségügyi ellátási intézmények családbarátságát. Az ebből a célból kiírt pályázaton mindig nagy a verseny, egyre több kórház mutatja be fejlesztéseit az emberibb kiszolgálás és a rugalmas munkavégzési formák terén – olvasható a szervezet honlapján. 2022 Családbarát Kórháza a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház lett.

Összetartó osztályok

A kollégáim és a munkatársaim igen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kórházban dolgozó közösségek egyfajta baráti közösségek is legyenek. Ezt több osztályunk megmutatta már, hiszen pályázott a családbarát kórházi osztály címre és ezt el is nyerték, ilyenek a gyerekosztályaink, a szülészeteink, a gyerekrehabilitációs osztályunk, a felnőtt mozgásszervi rehabilitációs osztályunk, akik szívesen megmutatták azt a tevékenységet, amelyet nemcsak a kórházban, hanem a kórházon kívül is végeznek, illetve azt is, hogy hogyan viszonyulnak a betegellátáshoz, a betegekhez, a hozzátartozókhoz. Nem szeretném kihagyni a hospice részlegünket sem, ahol szintén nagyon fontosak ezek az elvek. Miután az osztályaink megkapták a családbarát elismerést, a kórházunknak lehetősége nyílt pályázni a Családbarát Kórház minősítésre. Ezt a Magyar Kórházszövetség 34. Kongresszusán vehettük át nagy büszkeséggel, hiszen emögött nagy munka van. Nehéz megfogalmazni, hogy mit is jelent ez összességében, de azt gondolom, hogy mind a munkatársakkal, mind a betegekkel és mind a hozzátartozókkal való foglalkozást és a velük együtt történő gyógyítást, a kórház nyitott kapu stratégiáját jelenti. A betegek akkor gyógyulnak leginkább és legjobban, ha nemcsak a gyógyító területek részéről kapnak támogatást, hanem azt az összefogást is érzik, ami értük történik” – nyilatkozta dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Újítások az intézményben

A díj átadásakor a kongresszuson a zsűri indoklásában azt is kiemelték, hogy a betegek és hozzátartozók segítése érdekében tett újításaikat, így a családtámogató jelenlét biztosítását, a hozzátartozók felkutatását, a magzatelvesztés traumáját feldolgozni segítő vendégbabák csoportot, a mentális betegségben szenvedő családtagok segítését, a tankonyha működtetését, a betegklubok működtetését is kiemelten értékelték. A gyógyító szemléletet a betegek családjával való „együtt ápolás”, „együtt gyógyítás”, „nyitott ajtó” jellemzi, emellett munkatársaikat a közösségi érzés megerősítésével és a rugalmas foglalkoztatás lehetséges módjainak elérhetővé tételével támogatják. Példaértékűek családi és gyermekprogramjaik és munkahelyi óvodájuk – olvasható a méltatásban.