COVID-19 – Rendkívüli szünetet rendeltek el két nyíregyházi iskolában
Fotó: Illusztráció

Rendkívüli szünetet rendelt el a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban, valamint a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményében az Oktatási Hivatal. Az Aranyban november 11-től 17-ig tartó szünet az általános iskola valamennyi osztályában és a nyolcosztályos gimnázium 5–8. évfolyamán mintegy 29 osztályt érint. A Kazinczyban a rendkívüli szünet három napig tart.

Intézkedések

Meghosszabbította az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet hatályát, miután kedden megszavazták a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt. A korlátozó intézkedések között szerepel a digitális oktatás bevezetése nyolcadik osztály fölött. Ez azt jelenti, hogy a felső- és középfokú oktatás csak online formában működhet, a felsőfokú oktatás kollégiumait be kell zárni, azonban a bölcsődék, óvodák és általános iskolák nyitva maradnak.

Rendkívüli szünet

A koronavírus-helyzet miatt rendkívüli szünetet rendelt el az Oktatási Hivatal a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban, valamint a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményében. Előbbiben a november 11-től 17-ig tartó szünet az általános iskola valamennyi osztályában és a nyolcosztályos gimnázium 5-6-7. és 8. évfolyamán lép életbe, amely így mintegy 29 osztályt érint. A Kazinczyban a rendkívüli szünet három napig tart, november 11-től 13-ig, a szünet utáni első tanítási nap november 16-a, hétfő lesz. Az iskolák a honlapjaikon olvasható közleményekben arra kérik a szülőket, hogy a további fertőzések megelőzése érdekében a tanulók a szünidőt otthon, családi körben töltsék és kerüljék a közösségeket.

COVID-helyzet

A Nyíregyházi Tankerületi Központ intézményei továbbra is közlik az éppen aktuális COVID-fertőzöttségi adatokat, így az látszik, hogy a korábbiakhoz képest van, ahol tovább emelkedett a nyilvántartott betegek száma. A rendkívüli szünetre kényszerülő Aranyban 3 diák és 8 dolgozó betegedett meg, a Kazinczyban pedig 3 dolgozó és 2 szülő van a fertőzöttek között. Az Apáczai gyakorlóban 2 bizonyítottan COVID-fertőzött tanuló és 2 dolgozó, a Zelk Zoltán Általános Iskolában 1 tanuló és 1 dolgozó, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézményében 1 pedagógus és 1 technikai dolgozó, a Göllesz Viktor Szakiskolában pedig 1 pedagógus és 1 dolgozó fertőződött meg. A Móra Ferenc Általános Iskola 1 COVID-os tanuló és 5 dolgozó nyilvántartását közölte a honlapján, a Kodály Zoltán Általános Iskola 1 dolgozót, míg a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium szintén 1 dolgozót tart nyilván, azonban itt hárman már karanténban vannak. A Ridensben 6 dolgozó beteg és összesen 10-en vannak karanténban, a Vikár Sándor Zeneiskolában azonban nincs beteg, de karanténba 7-en kényszerültek. A weboldalakon publikált adatok szerint a Bárcziban, a Gárdonyi Géza és a Herman Ottó Tagintézményben nincs fertőzött, ahogyan a Vasvári Pál Gimnáziumban sem található koronavírusos eset.

Felvételi előtt

A középfokú intézmények a digitális tanrendre való átállásról, valamint az egyéb változásokról szintén tájékoztatják a diákokat és szülőket, ahogyan a felvételi előtt állókat is. Több helyen közlik, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel pályaválasztási nyílt napot, felvételi előkészítő foglalkozásokat nem tarthatnak.