ContiTech: robottechnológiával erősített a nyíregyházi nagyfoglalkoztató
ContiTech: robottechnológiával erősített a nyíregyházi nagyfoglalkoztató

Mérföldkőhöz ért a  ContiTech  Magyarország Kft., hiszen egy ideje robottechnológiát is használ a termelésben, gumiipari cégként a műanyag szektor felé is nyitva. Nyíregyháza egyik nagyfoglalkoztatója új termékek gyártását indította az elmúlt időszakban, s a nehezen tervezhető gazdasági környezetben további fejlesztésekben, kapacitásbővítésben gondolkodik.

Bár még nincs vége az üzleti esztendőnek, a cég ügyvezetője úgy értékeli, mindkét üzletágukban nagyrészt teljesítik  az idei céljaikat. Ami az idén tízesztendős gumikeverékeket gyártó keverő üzletágat  illeti, több éve folyamatos műszakban teljes kapacitással dolgoznak, s a cégcsoport gyárai mellett a termékek közel egyharmadát külső, regionális partnereknek értékesítik. A légrugó üzletágba pedig – ahogy tavaly tervezték – új termékek és technológiák is érkeztek.

Fenntarthatóság, versenyképesség

– Új projekteket hoztunk Nyíregyházára: váltótartó és motortartó alkatrészek mellett műanyag dugattyúk gyártását is elkezdtük. Ez azért örömteli, mert egy hagyományos gumiipari cég nyitott a műanyagipar felé, amit a jövőre nézve is új irányt mutat. S ami még érdekesebb:  mérföldkő a cég történetében, hogy robotok által támogatott technológiát és termelést tudtunk Nyíregyházára hozni – nyilatkozta szerkesztőségünknek Adorján Zoltán. A ContiTech Magyarország Kft. ügyvezetője szerint ez nagy lépés, mely az elkövetkező évtizedekben hozzá fog járulni a fenntarthatósághoz, hiszen részben kiváltják az emberi munkaerőt, így nő a hatékonyság, amellyel versenyképesebbek lehetnek. Az ügyvezető kiemelte, nehéz időszakban vannak: az energiaárak robbanása, az anyagárak elszabadulása, az inflációs környezet, s a háború előre nem látható költségeket eredményezett, így annak ellenére, hogy jelentősen növelték az árbevételt, az eredményességük visszaesett.

Emberközpontúság, megbecsülés

A pénzügyi mutatók ellenére szeretnék fenntartani, erősíteni a cégkultúrát, mely három elemre épül: emberközpontúság, anyagi megbecsülés és a közösségi programok. Utóbbiban történelmileg is erős a cég, amit az elmúlt években még tovább fejlesztettek. Tavaly sportszobát létesítettek, kerékpártúrákat szerveztek, márciustól pedig sportbajnokságokat is indítottak. – Az emberközpontúság lényege, hogy fair és korrekt módon bánunk mindenkivel, nem munkavállalóként, hanem emberként tekintünk a kollégákra. Ennek visszacsatolása, hogy tavaly elnyertük a „Családbarát Munkahely” címet, a magyar Conti gyárak között elsőként. Ez mindenképpen egy nagy mérföldkő volt számunkra. S úgy gondolom, nem sok cég mondhatja el, hogy ebben az évben már harmadszor emel bért. Fontosnak tartjuk az anyagi megbecsülést is, ez a harmadik pillére a cégkultúrának, amit akár kicsit gyengébb eredmények mellett is fenntartani és erősíteni kívánunk.

Cél a kapacitásnövelés

Az ügyvezető szerint mindennap keményen kell dolgozni a hatékonyságért, s annak ellenére, hogy a Continental cégcsoporton belüli többi gyárral való összevetésben is jól teljesítenek, nem dőlhetnek hátra. A ContiTech Magyarország Kft. csapata arra törekszik, hogy további projekteket hozzon Nyíregyházára a következő években is. – A fenntarthatóság egyik eleme, hogy tovább kell bővülnünk, egy bizonyos méret kell ahhoz, hogy ez a hatékonyság fennmaradjon. Azon  vagyunk, hogy a keverő üzletágunkban – amennyiben  a piac igényli –, további  beruházással jövő év végével tudunk még kapacitást növelni. Illetve vannak arra szintén biztató jelek, hogy a légrugó üzletágunkban jövőre további projekteket tudunk Nyíregyházára hozni, ezzel is  hozzájárulva a fenntarthatóságunkhoz – fogalmazott az ügyvezető. Ennek, a fentieken kívül az is része, hogy a vizsgáló- és tesztközpontjukat egy teljesen felújított épületbe helyezték át, korszerű körülményeket biztosítva a labornak. Így egyrészt más Continental csoportba tartozóknak is tudnak végezni vizsgálatokat, másrészt ezáltal is felszabadult hely a termelés további bővítésére.