Még legalább két hétig elviszik a zöldhulladékot
Még legalább két hétig elviszik a zöldhulladékot

A  lehullott levelek és az elszáradt virágok az év ezen időszakában mindennapos látványt nyújtanak a kertekben. Mivel pedig 2020 áprilisától az avar és kerti hulladékok égetése a családi házas övezetekben tilos Nyíregyházán, ezért vagy marad a komposztálás, vagy gondoskodni kell a falevelek elszállításáról. Idén március közepén elindult a zöldhulladék-szállítás a megszokott járatnapokon, és a tervek szerint egészen december első hetéig tart majd.

 

Bár a zöldhulladék­gyűjtés Nyíregyháza közigazgatási területén házhoz menő rendszerben – a zöldhulladék gyűjtésére ingyenesen átadott szabvány 120 literes gyűjtőedényből – még legalább két hétig biztosítva lesz, az ÉAK Nonprofit Kft. lehetõséget ad arra is, hogy a zöld­hul­la­dékgyűjtő edény mellé, az edény tartalmán felül, térítés ellenében zsákot is kihelyezzenek a lakók. Ezt megvásárolhatják a Bokréta utcai telephelyen és a Korányi Frigyes utcai ügyfélszolgálaton is.

A  begyűjtött zöldhulladék a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ komposztálótelepére kerül, ahol komposztálják, és jó minőségű talajjavító anyagot állítanak elő belőle. Évente körülbelül 3500 tonna komposztot állítanak így elő, amit Nyíregyháza közterületén használnak fel, a zöldfelületek tápanyag-utánpótlására.

A lakosok a két hulladékudvarban (Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 3. és Kerék u. 1.) is térítésmentesen leadhatják 1 köbméter mennyiségig a növényi eredetű hulladékukat.