Civil Véradás – Egyre népszerűbb a program
Fotó: Illusztráció

Nyolcadik alkalommal szervezték meg Nyíregyházán a Civil Véradást hétfőn. Az esemény az évek során egyre népszerűbbé vált, közel hatvanan vesznek részt minden évben a civilek számára szervezett közös véradáson.

A Hierotheosz Egyesület, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa, partnerségben a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei szervezetével és az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen szervezte meg a nyolcadik Civil Véradást.

„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ minden évben kétszer szervez Nyíregyházán véradást, melynek célja, hogy a civil szervezeteket egy közös ügyért megmozdítsuk. Ez mindenkinek egyszerre közösségi és személyes ügy. A civil szervezetek egy ilyen ügyet is felvállalnak, ez a program sikeres, hiszen nyolcadik alkalommal szervezzük meg, és mindig 30–60 közötti aktivista jön el hozzánk vért adni” – mondta el Kiss András operatív igazgató, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ.

A véradások fontosságát mutatja, hogy az emberi vér csak emberi vérrel pótolható, és egy véradó donor akár három másik ember életét is megmentheti egy véradás alkalmával.

„A Vöröskereszt egyik nagyon fontos tevékenysége a véradásszervezés, partnerségben az OVSZ-tal. A Vöröskereszt keresi a lehetőségeket, ahol a fiatalokat is meg tudjuk szólítani, véradásokat szervezünk az iskolákba és egyetemekre, most márciusban is három egyetemi véradásunk lesz” – tette hozzá Dudás Marianna nyíregyházi területvezető, Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei szervezete.

A fiatalok 18 éven felül adhatnak vért, a véradásra bárki elmehet, a helyszínen egy vizsgálat előzi meg a véradást, amelyen kiderül, hogy alkalmas-e a donor a véradásra.