CISM – 136 ország katonáival együtt futottak Nyíregyházán is
Fotó: Szarka Lajos

136 ország katonáival együtt futottak a nyíregyházi kadétok kedd reggel, ezzel emlékezve a Nemzetközi Katonai Sporttanács 1948-as megalakulására. Az idei futás a békéről szólt – mint elhangzott, a katonáknak is a legfontosabb a békés környezet –, éppen ezért az összefogás jelmondata a „béke és barátság a sporton keresztül”. A 2006 óta minden évben megrendezett futórendezvényen mintegy százan vettek részt, köztük hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Honvéd Kadét Programban részt vevő diákok is.

A MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred „Run Day-Run for Peace” elnevezésű futást szervezett a nyíregyházi Bujtosi Városliget futópályáján. Magyarország 1991-ben csatlakozott a Nemzetközi Katonai Sporttanács, vagyis a CISM rövidítésű kezdeményezéshez. Bemelegítéssel kezdődött a kedd reggeli futás, melynek fő célja, hogy kihangsúlyozzák a sport jelentőségét a katonai hivatás ellátása során, összehozva a sport iránt elkötelezett hazai és nemzetközi sportszervezeteket, szövetségeket és civil társadalmat a Béke és barátság a sporton keresztül jelmondat égisze alatt.

„A Nemzetközi Katonai Sporttanács 2006 óta minden évben megrendezi ezt a futást, melyen tagországok több százezer katonája szokott futni. A mai rendezvényen a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred hivatásos, szerződéses és tartalékos katonái vesznek részt, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Honvéd Kadét Programban részt vevő diákok is. A rendezvény célja az összefogás, a sport és egészséges életmód népszerűsítése, a sport a katonai hivatás szerves része, hiszen a velünk szemben támasztott követelményeket csak úgy tudjuk teljesíteni, ha felkészültek vagyunk” – mondta el Czill István alezredes, a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnok-helyettese.

A katonai állomány mellett a futáshoz csatlakoztak a Honvéd Kadét Programban részt vevő kadétok is. Mintegy 70 katona és 30 kadét vett részt a kedd reggeli programban.

Kapcsolódó galéria

Honvédségi futás a Ligetben