Cigicsikkmentes október – Nyíregyháza is csatlakozott a zöld kezdeményezéshez

A cigicsikkek mindössze egyharmada kerül a különböző hulladékgyűjtő edényekbe, egyes számítások szerint évente négy és fél billiót dobálnak el a világon a dohányosok. Ez azért is számít súlyos környezetszennyezésnek, mert a filterek 98 százaléka műanyag rostokból áll, egy eldobott cigicsikk akár ezer liter vizet képes megmérgezni és négyezerféle toxikus kémiai anyagot tartalmaz. A nyíregyházi önkormányzat a Zöld Akciócsoport kezdeményezése mögé állt, akik közös csikkszedésre hívják a városlakókat.

Egy friss kutatás szerint rekordmagas a dohányzók száma a világon, pedig csak 2019-ben, egy év alatt majdnem nyolcmillió ember halálát okozta a dohányzás. Egyes számítások alapján 1,1 milliárdan gyújtanak rá napi szinten, a felmérésben 204 ország adatait vizsgálták. A dohányzás elleni kampány része Magyarországon, hogy már a cigaretták dobozain is megjelennek az elrettentő képek és feliratok, ennek ellenére is sokan vásárolják.

Súlyos környezetszennyezés

Arról mindenki saját maga dönt, hogy rágyújt vagy sem, az viszont már sokkal nagyobb probléma, hogy az eldobott csikkekkel milyen szinten károsítja a környezetet. A cigarettacsikk a bolygónk egyik legnagyobb szennyezője, évente négy és fél billiót dobnak el a dohányzók. Ez azt jelenti, hogy az elszívott cigik alig egyharmada kerül a hulladékgyűjtő edényekbe. Pedig ezekből nincs hiány Nyíregyházán, de sokan így is eldobálják, sokszor pont, hogy a szelencék mellé.

Figyelemfelhívás

A helyi Zöld Akciócsoport kezdeményezéséhez csatlakozott az önkormányzat is, hogy felhívják a figyelmet a cigarettacsikkek környezetszennyező hatására.

Egy szemléletformálást szeretnénk elkezdeni, ami felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a szelencékbe dobják a csikket. Nagyon sokszor fogalmaznak meg kritikát az önkormányzattal szemben, hogy Nyíregyháza néhány része szemetes. A Zöld Akciócsoporttal közösen azt szeretnénk elérni, hogy ne csak az önkormányzat felé fogalmazzák meg ezeket a kritikákat, hanem szóljanak az embertársaiknak, hogy ne szemeteljenek, vagy mutassanak példát azzal, hogy részt vesznek ilyen akciókban, mint amit most is szervezünk. Nyíregyháza 42 négyzetkilométeren fekszik, nincs az az emberi erőforrás, amivel teljesen mentesíteni lehetne a várost az eldobált szeméttől” – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a sajtótájékoztatón.

Közös csikkszedés

A Zöld Akciócsoport csikkszedést szervez Nyíregyházán a következő héten, így már a gyakorlatban is tehet bárki a környezetvédelem érdekében. Elsősorban 14 év felettieket vár az akciócsoport, a kesztyűt és a hulladékgyűjtő eszközöket mindenkinek biztosítják. A pontos időpontról és a helyszínről a napokban tájékoztatják az érdeklődőket a közösségi oldalon. Egyetlen cigicsikk akár ezer liter vizet képes megmérgezni, egy-egy filter a csatornába dobás után könnyen az élővizekbe kerülhet, de a talajba kerülve is kifejti káros hatását. Egyetlen csikk négyezerféle toxikus kémiai anyagot tartalmaz, a lebomlási idő alatt, tehát 10 éven át ezek a toxinok folyamatosan szivároghatnak a környezetünkbe.

Szemléletformálás

A Zöld Akciócsoport a szemléletformálásra is nagy hangsúlyt helyez, az oktatási intézmények pedig egyre nyitottabbak a téma iránt.

A plakátokat már egy éve elkészítettük, akkor még nem fogadták őket olyan nagy lelkesedéssel, rengeteg helyen kilincseltünk, hogy tegyék ki az ablakba, de különböző okokkal ezt nem tették meg. Szerencsére voltak olyan emberek, akik nyitottak voltak erre. Idén óriásplakátokat is hordunk majd ki az oktatási intézményekbe, olyan helyeket fogunk majd megkeresni, olyan boltokat, ahol üvegablak van, illetve természetesen csak engedéllyel tesszük ki ezeket a plakátokat. A szemléletformálás már az oktatási intézményekben elindul, hiszen kicsi kortól nagyon fontos, de szívesen kimegyünk nemcsak iskolákba, hanem cégekhez, vagy segítünk, ha olyan vezetők megkeresnek minket, akik ezt szívügyüknek tekintik, hogy csikkmentesebb legyen Nyíregyháza” – mondta Kondorosi Gitta, a helyi Zöld Akciócsoport egyik alapító tagja.

Büntethető szabálysértés

Sokan nem tudják, hogy a csikk eldobása szabálysértés, öttől ötvenezer forintig büntethetik. A Zöld Akciócsoport úgy gondolja, erősebb fellépés kellene a dobálókkal szemben, a rendőrök, polgárőrök vagy akár a parkolóőrök is figyelmeztethetnék a szabálysértőket. Bár a figyelemfelhívó kampány a Cigicsikkmentes október nevet viseli, az akciócsoport az év más hónapjaiban is szervez szemét- és csikkgyűjtést, amihez folyamatosan várják az önkénteseket.