Buszozás – Közel egy évtized után változnak a tarifadíjak és bővül a díjtermék-paletta
Fotó: Szarka Lajos

Közel egy évtized után változnak a menet- és pótdíjak Nyíregyháza buszközlekedésében. Megszűnik a külterületi és belterületi megkülönböztetés a helyi közösségi közlekedés tarifarendszerében, január elsejétől pedig egységes áron juthatnak hozzá az utasok a jegyekhez és a bérletekhez. Mindemellett bővül a díjtermék-paletta és változnak a menet-, illetve pótdíjak. 

Nyíregyháza város helyi közösségi közlekedés tarifarendszerének megújításáról is szavaztak a képviselők a legutóbbi városi közgyűlésen, melyet egyhangúlag támogattak. Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője egyenesen előremutatónak és innovatívnak nevezte a közösségi közlekedésben az elmúlt években véghezvitt változásokat, melyet a közlekedési rendszer megújításában résztvevőknek külön meg is köszönt.

„A menetrend áttekintése, a járatok átszervezése, és ezek az innovatív javaslatok mind azt segítik, hogy elindul az utasszám növekedése, és mindez azért tud megtörténni, mert egy olyan vonalhálózat alakul ki, amely a városlakók érdekeit szolgálja, szeretném megköszönni a frakció, a képviselőtársaim és a városlakók nevében is ezt az együttműködést, mert valóban Nyíregyházát szolgálja.”

Halkóné dr. Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője televíziónknak elmondta, amikor tárgyalták ezt az előterjesztést, egy szóval tudta jellemezni, ami nem más, mint az innováció. Ezt az anyagot többéves szakmai munka előzte meg, amely széles körű egyeztetést jelentett az önkormányzat, a nagyfoglalkoztatók és az intézmények között. A javaslat előkészítésének része volt egy összehasonlító elemzés is, nemzetközi, valamint hazai szinten is, így alkottak meg számos újítást a hazai tarifatáblázatban.

„Bővíteni kellett a lakosság és a foglalkoztatók számára is elérhető tarifarendszereket, ez érhető tetten ebben az előterjesztésben. Ez azt jelenti, hogy olyan új elemek is elérhetők, amelyekről nem nagyon hallhattunk, legfeljebb más városokban, esetleg más országokban.”

Ezek eredményeként változnak a menet- és pótdíjak közel egy évtized után. A vonaljegyek ára elővételben 350 Ft, a járművezetőnél váltva 450 Ft lesz. Az utasbarát szolgáltatás biztosítása érdekében megszűnik a külterületi és belterületi megkülönböztetés, vagyis egységes áron juthatnak hozzá az utasok a jegyekhez és bérletekhez. A vonaljegyekkel kapcsolatban fontos információ, hogy körjáratoknál, hurokjáratoknál, betéréssel közlekedő járatoknál a végállomáson történő átutazáskor a továbbiakban nem kell új vonaljegyet érvényesíteni. Új termék lesz a 10 darabos gyűjtőjegy, mellyel egyszerre több személy is utazhat, ilyenkor az utazók számának megfelelő menetjegyet kell érvényesíteni. Újdonság az összvonalas 24 órás jegy, az összvonalas csoportos 24 órás jegy, valamint az összvonalas 72 órás jegy. Bevezetik a heti 7 napos, illetve a félhavi 15 napos bérletet.

Szintén újdonság a családtagi kedvezményes havibérlet. Ez az oktatási intézménybe járó gyermekes családok felnőtt tagjainak bérletáraiból biztosít kedvezményt. A bérletet tanulóbérlet váltásával egyidejűleg, a tanulóbérlet tulajdonosával azonos lakcímen élő személy vásárolhatja meg. Hat éven aluli gyermek esetén az óvoda, bölcsőde által kiállított igazolás alapján is megvásárolható lesz a bérlet. Lesz kisgyermekes 30 napos bérlet, mely a gyermekgondozási támogatásra jogosító igazolás felmutatásával váltható meg. Bevezetik a kiegészítő műszakos havibérletet, és tetszőleges kezdőnappal, éves érvénytartammal, tíz és fél havi bérlet áráért kerül bevezetésre a 365 napos bérlet. Ezeken túl jelentős mértékben emelkedik a pótdíjak ára. Fontos tudnivaló, hogy a változás időpontjában egyes termékek átmenetileg csak elektronikusan lesznek majd elérhetőek. A korábban megváltott menetjegyek január 31-ig használhatók fel utazásra, március 31-ig pedig új díjtermékre lesznek cserélhetők.