Braille évforduló – Jubilál a pontírás

A 2004-től megyei, majd 2010-től országos egyesület elnöke ünnepi esztendőt hirdetett a Búza tér 20. szám alatti székhely iroda avatóján, ahol ügyfeleiket fogadják az akadálymentes helyiségeikben, illetve itt működik a hangstúdió is, vállalt feladataikon túl önkéntesek támogatásával. 2006-ban az országban elsőként sikerült hat sorstársukat saját szervezetük szakemberévé képezni.

Ahogy a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke nyilatkozta:

Egész évben születésnapot fogunk ünnepelni, a tizenötödiket. Új irodába költöztünk tavaly októberben. A mai napon szeretnénk ezt bemutatni a partnerszervezeteinknek, a sajtónak, illetve az önkénteseinknek, és mindenkinek, akit érdekel, hogy hol találja meg a látássérülteket segítő szervezetet. Illetve ha még élne, ma 210 éves lenne Louise Braille, akinek a nevéhez a pontírás megalkotása fűződik.

Ha nem lenne az egyesület, nem lenne, aki a megyei közel ezer látássérült ember, illetve az országban élők érdekeit képviselné, fogalmazott Nemes-Nagy Tünde.

Akkor nem lenne Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hangoskönyv készítés, mert nálunk van hangstúdió, ahova önkéntesek szorgalmasan bejárnak felolvasni. Akkor nem lenne Braille nyomtatás, nem lennének érzékenyítő és szemléletformáló foglalkozások, illetve a látássérültek nem jutnának megfelelő információhoz.

Az elnökasszony tavalyi amerikai tanulmányútja során szerzett tapasztalatait sorra alkalmazzák az egyesületben. Szolgáltatásaik közé tartozik a zöld számon hívható, aktuális információkat nyújtó Telefotel, illetve a Vak-merő program, mely a látó emberek társadalmi felelősségvállalására épít.

A 2019-es jubileumi esztendő eseményei között szerepel hangoskönyv kiadás, tapintható kiállítás, koncert, közösségi programok sora és országos Braille verseny is.


Matyasovszki Edit