Börtönbe kell vonulnia a halálos közúti balesetet okozó sofőrnek

Börtönbe kell vonulnia a halálos közúti balesetet okozó sofőrnek

A tényállás szerint a vádlott 2018. április 8-án éjszaka egy nyíregyházi szórakozóhelyen elfogyasztott 8 üveg sört, majd hazament Tiszabercelre. Másnap reggel autóval elment egy helyi italboltba, ahol ismét sört ivott, majd beült az autóba. Egy útkereszteződésbe érve lesodródott az útpadkára, és elütötte a vele szemben szabályosan közlekedő gyalogos hölgyet. A vádlott autójával megpördült az úttesten, majd a balesetet észlelve felhívta a segélyhívót, és elment a helyszínről. A sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott szervezetében nemcsak alkohol, hanem kábítószer jelenlétét is kimutatta a gyorsteszt, valamint a vádlott által vezetett autón a hátsó fék hatástalan, a kézifék pedig működésképtelen volt. A sértett sérülései és a bekövetkezett halála között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A bíróság álláspontja szerint a baleset elkerülhető lett volna, ha a vádlott józan állapotban, a tőle elvárható körültekintéssel, illetve közlekedésre alkalmas járművel vesz részt a forgalomban.

Az ítélet jogerős.


Forrás: Nyíregyházi Törvényszék