Böllérverseny – 500 forintos gasztrojegy és 20 ezer adag étel március 4-én
Fotó: Trifonov Éva

22 csapat, 30 mangalica, 500 forintos gasztrojegy, 20 ezer adag étel és három fagyasztóláda. Számokban ennyit lehet röviden mondani a március 4-én zajló V. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXI. Nemzetközi Böllérverseny elé. Hajnali 6 órától, a délután 3-ra tervezett eredményhirdetésig tart a hivatalos program, melyet a Balkan Fanatik koncertje, panyolai alakoskodók és a népi játszótér kínálata színesít.

Március 4-én, szombaton, hajnali fél 7-kor nyitják a Sóstói Múzeumfalu kapuit, mert 7-kor már kezdődik a hagyományos disznóvágás. A programra ingyenes a belépés, sőt díjmentes különbuszokat is indítanak a helyszínre. 

„Megpróbáltunk egy olyan programot összerakni, ami változatos. Nyilván van benne egy erős hagyományőrzés busókkal, panyolai alakoskodókkal, rengeteg autentikus gyerekjátékkal, és olyan zenével, népzenével, ami ide illik. Ez egy elég sikeres fesztiválnak tűnik, hiszen rekordszámú, 22 csapat jelentkezett eddig. Lassan kinőjük a múzeumfalu területét is, ha így fejlődünk. Ingyenes buszjáratokat indítunk, ingyenes belépés lesz. A gasztrojegy 500 forintba fog kerülni. Felhívom mindenkinek a figyelmét, hogy nézzék meg a csapatoknál, milyen ételt mennyi gasztrojegyért adnak. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy az árusokkal, és a Balkan Fanatikkal, az emberek jól érezzék magukat” – szólt az ajánló dr. Ulrich Attila alpolgármestertől.

A szervezők is ismerik a keresztény naptárat, és tudják, hogy március 4. már a böjti időszakba esik. Tiszteletben tartják mindenki hitét, szokásait és ízlését, így húsmentes ételeket – krumpli- és kenyérlángost, vagy lepényeket – is készítenek a csapatok. A régi baráti és civil társaságok mellett a korábban is indult cégek, társaságok hentesei és segítői, de újak is lesznek, mint pl. a LEGO, vagy az Ipari Park, de versenyez az Eissmann és az Electrolux társasága is. Pátyod község szintén az új versenyzők között lesz. Az ismert okok miatt csúszott a közgyűlés, mely döntött a nagyrendezvények sorsáról, köztük a Disznótoros Fesztivál és Nemzetközi Böllérverseny anyagi támogatásáról is. Meglehetősen költséges a rendezvény, hiszen kezelni kell a veszélyes hulladékot, állatorvosi vizitre is szükség van, de biztonsági őrök felügyelik a múzeumi környezetet, ezért is fogadta jó szívvel a támogatók felajánlását az önkormányzat. 

„Kizárólag mangalica sertésnek a feldolgozása szerepel a versenykiírásban. Amikor a rendezvény elkezdődött, az volt a fő cél, hogy a mangalica sertés húsának a népszerűsítése legyen. A verseny ideje alatt díjazni fogjuk a fogópálinkát, ezt követően a forralt bort, és folyamatosan a zsűri fogja látogatni a portákat, és amikor elkészülnek a termékek, feltálalják a zsűri elé. Ami díjazva lesz, az a májas és véres hurka, a kolbász, a toros káposzta, a menüsor, mert több csapat is úgy készül, hogy a levestől a desszertig, és a hájas kalácsig bármilyen finomsággal kiegészítik az ételeket” – nyilatkozta a szervezők nevében Támba Miklós, a Napkorona Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Az ingyenes buszjárat hajnali 6 órakor indul a Vasútállomásról, és tart a Krúdy Vigadó felé. Fél óránként 30 perces időközökkel megy ez egészen 15 óráig, az eredményhirdetés és díjátadó eseményéig. A Krúdy Vigadótól aztán szombaton délelőtt 10-től 18 óráig óránként indul az ingyenes járat a Vasútállomás felé. A buszok a két végállomás között csak a Sóstói úti Kórháznál és a Kelet Áruháznál állnak meg.
 

Kapcsolódó galéria

Böllérverseny 2023 beharangozó