Bevonultak a Damjanich laktanyába az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezők

Szeptember 5-én közel harmincan vonultak be a nyíregyházi Damjanich laktanyába, hogy az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj állományában elkezdhessék önkéntes katonai szolgálatukat. A kiképzés a tavalyi év után már második alkalommal indul az ország megyeszékhelyein.

Az Önkéntes Katonai Szolgálat keretein belül a Magyar Honvédség elsősorban azokat a fiatalokat szólította meg, akik kénytelenek voltak egy időre tanulmányaikat szüneteltetni, vagy valamilyen oknál fogva el kellett halasztaniuk tanulmányaik megkezdését. A következő felvételi eljárásig a jelentkezők így lehetőséget kapnak, hogy a honvédség kötelekében helyezkedjenek el, stabil keresetet és megélhetési alternatívát kínálva részükre. A most bevonulók között is nagyszámmal vannak, akik felsőoktatási intézményben való továbbtanulás céljából választották az Önkéntes Katonai Szolgálati formát, hiszen a szolgálatot vállalók továbbra is pluszpontokra lesznek jogosultak.

A bevonulás napján Ragány Róbert alezredes, a területvédelmi ezred törzsfőnöke köszöntötte a jelentkezőket majd az adategyeztetést és szerződéskötést követően a megkapták a kiképzésükhöz szükséges ruházati felszerelést. A beöltöztetés után munka, tűz- és környezetvédelmi oktatásban részesültek az önkéntes szolgálatot vállaló honvédek.

A következő hetekben az újonc katonák az alapkiképzés során elsajátítják majd a legfontosabb katonai ismereteket és alaki fogásokat, majd géppuskával és pisztollyal végrehajtott általános lövész alapképzésen vesznek részt.

A kiképzés során a katonák nemcsak az ország védelméhez szükséges ismereteket sajátítják el, hanem olyan mindennapi életben hasznosítható tudást is szereznek, amely megkönnyítheti a későbbi elhelyezkedésüket is. A szolgálat bármikor megszüntethető, de dönthetnek úgyis, hogy szerződéses vagy tartalékos szolgálati formában folytatják tovább katonai pályafutásukat.

Fotó: Stamusz Péter t. százados