Tűzifa- és barnaszén-támogatási programot hirdetett a kormány

Még a fűtési szezon kezdete előtt igényelhető lesz tíz köbméter téli tüzelő az állami erdőgazdaságoktól – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Jövő hét szerdáig az agrártárca és az erdőgazdaságok teszik majd közzé, hogy hol lehet közvetlenül tűzifát vásárolni – számolt be az M1 Híradó.

A legtöbb hazai erdőben szeptemberben kezdődik a fakitermelés, ami egészen március végéig tart.

„A mi brigádjaink is dolgoznak kinn az erdőn. A magyar erdőkben van elegendő tartalék ahhoz, hogy ki tudják elégíteni az emberek tűzifaigényét. A kollégáimmal azon dolgozunk, hogy minél hamarabb a részletszabályokat elkészítsük, és a megadott határidőben rendelkezésre fogunk állni” – nyilatkozta a Híradónak az Egererdő Zrt. vezetője, Kecsmár Csaba.

 Az erdőgazdaságoknál közvetlenül is lehet a jövő héttől fát venni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy idén nemcsak a tüzépeknél, hanem az állami erdőgazdaságoknál is igényelhető tűzifa. A program szeptember közepén indul.

„Hatósági árat fogunk megállapítani valamennyi fatermékre. Ezek különbözők lesznek, attól függően, hogy milyen fát vásárol valaki. Kijelöljük az átvételi helyeket, az erdőgazdaságok szerint egy háztartás téli fűtéséhez elegendő, legalább tíz köbméter fát biztosítanak a fűtési szezon kezdetéig” – tájékoztatott a miniszter.

A kormány a tűzifaprogram mellett barnaszénprogramot is hirdetett.

Ennek is az a célja, hogy aki teheti, kiválthassa a gázfűtést az otthonában.

A kormány szerint a jelenlegi 50 ezerről akár 280 ezer tonnára is emelhető a hazai kitermelés, külszíni kifejtés esetén.

Forrás: hirado.hu