Beszámoló – Tavaly összesen 1228 jelzés érkezett a nyíregyházi tűzoltókhoz
Fotó: Illusztráció

Tavaly összesen 1228 jelzés érkezett a nyíregyházi tűzoltókhoz, melyből 580 tűzeset és 648 műszaki mentés volt. Nyíregyháza MJV Közgyűlésén elfogadták a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2020. évi tevékenységéről és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2020. évi tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót.

Ezt a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2020. évi tevékenységéről készült beszámoló videót nézhették meg a képviselők a legutóbbi közgyűlésen. A beszámolót a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

„A tavalyi év a 2019-es évhez hasonló statisztikai adatokat hozott, esetszámban megegyezik a 2019-es évvel, 1228 esetben vonultak a tűzoltóink, 50-50%-ban tűzoltási és műszaki mentési feladatokhoz. Valójában nagyobb kihívást az időjárási körülmények okoztak a nyári időszakban, júniusban volt olyan szolgálati nap, amikor 50 jelzés érkezett műszaki mentésekkel, vízszivatásokkal, illetve fakidőléssel kapcsolatos viharkároknál. A tűzeseteknél voltak nagyobb beavatkozások, Nyíregyházán nekünk fontos veszélyeztető tényező a középmagas-magas épületekben keletkezett tüzek. 2020-ban a Hősök terén volt egy ilyen magasabb riasztási fokozattal végrehajtott többszintes lakóházban keletkezett tűzoltás” – tájékoztatott Toldi András tűzoltóparancsnok.

Az 1228 jelzésből 580 tűzeset és 648 műszaki mentés volt. 776 esetben kellett ténylegesen beavatkoznia az egységeknek, 102 eset kiérkezés előtt felszámolt káreset, 11 szándékosan megtévesztő jelzés és 338 téves jelzés volt. Az autópályák és elkerülő utak megépítése miatt egyre kevesebb a műszaki mentések száma, azonban a megváltozott időjárási viszonyok miatt az utóbbi időkben egyre sűrűbben megjelenő szupercellák okoznak nagyobb kihívást a városban, azonban a tavalyi év több szempontból is rendhagyó volt. 

„A tavalyi év elején arra készültünk, hogy a Magyar Tűzoltóság 150 éves fennállásának évfordulója kiemelt esemény lesz, ezzel szemben egy világjárvány bennünket is jelentősen érintett. Teljes mértékben át kellett alakítani, új szervezeti eljárási rendeket kellett bevezetni a szervezetnél, ami biztosította azt, hogy a bevethetőségünk és a hatósági és egyéb feladatok folyamatosan végrehajthatóak legyenek, amit ugye beterveztünk egész évre. Jelentős változtatásokat kellett a szolgálatváltás, szolgálatszervezés kapcsán, hogy a személyi állományunkat folyamatosan meg tudjuk védeni a járvány hatásaitól, és a szervezetnek a bevethetőségét folyamatosan biztosítani tudjuk.”

Emellett kiemelten kezelték a folyamatosan megjelenő beruházásokat, amelyeket hatósági eszközökkel követtek nyomon, és biztosították megvalósulásukat, valamint a saját állomány és a védelmi igazgatás résztvevőinek képzését – tette hozzá Gerebenics Károly katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető, aki elmondta, az önkéntesek fejlesztése, támogatása is kiemelt volt tavaly, hiszen fontos támaszuk a hivatásos állománynak.