Beszámoló – A Humanitárius Csoport eddigi munkáját Jászai Menyhért alpolgármester ismertette a közgyűléssel
Fotó: Illusztráció

Nyíregyháza MJV Közgyűlésén több mint 30 napirendi pontról döntöttek a képviselők múlt csütörtökön, és elfogadták Jászai Menyhért alpolgármester beszámolóját az orosz–ukrán háború kitörésekor felállított Humanitárius Csoport eddigi működéséről. A beszámolóban elhangzott, eddig több száz menekültnek biztosítottak ideiglenes szállást, és mintegy kétezer főnek ellátást, jelenleg is közel 100 gyermek étkeztetését biztosítja az önkormányzat. A Nyíregyházi Állatpark pedig közel ezer menekült számára biztosított eddig szállást, a gyermekek számára pedig ingyenes belépőt a parkba.

A polgármester a csütörtöki közgyűlésen elmondta, a háború kitörésekor az első intézkedések között volt a Védelmi Bizottságban való aktív részvétel, majd 5 millió forint humanitárius alapot különítettek el, és felvették a kapcsolatot Nyíregyháza ukrajnai testvér-, valamint partnervárosaival. Az önkormányzat Humanitárius Csoportjának munkáját Jászai Menyhért alpolgármester ismertette a közgyűléssel. Elmondta, több adományt is eljuttattak a rászorulók számára, és több támogatási elemet is kidolgoztak, azonban az önkormányzatnak az elsődleges feladata a saját területén lévő válság enyhítése.

Röviden néhány dolgot említenék: szállás, étkeztetés biztosítása, amely elsősorban a megyei védelmi bizottság feladata, amelyhez az önkormányzat 50 szálláshelyet biztosított, amelyet újabb 50 hellyel tudunk kiegészíteni. Partnereinkkel folyamatosan látunk el menekülteket, amelyet önkormányzati hozzájárulással tesznek. Külső partnereink között a Nyíregyházi Egyetem 112 fő elhelyezésére biztosít helyet, együttműködési megállapodásunk értelmében, melyhez az önkormányzat biztosítja az étkeztetést, jelenleg naponta 30–50 fő számára. Eddig mintegy 2000 fő étkeztetését biztosítottuk. Kiemelném az Állatpark Kft. szálláshelyein elhelyezett eddigi mintegy ezer fő elhelyezését és ellátását. Az állatpark ezen túl a gyerekek és hozzátartozóik számára folyamatosan biztosítja az ingyenes állatparki belépőt. A szociális és iskolai étkeztetés területén a saját óvodáinkban jelenleg 6 fő menekült gyermek, általános iskolában 21, középiskolában pedig 53 fő, mindösszesen 99 fő ellátását biztosítjuk az önkormányzat keretein belül.”

Az egészségügyi ellátás is fontos része a segítségnyújtásnak, a háziorvosok kötelezően vesznek részt ezekben a feladatokban, a kapacitásainknak köszönhetően pedig egy esetleges nagyobb hullámot is képesek lennénk kezelni – tette hozzá az alpolgármester.