Bemutatkozó látogatáson a szlovák kereskedelmi tanácsos
A közelmúltban kinevezett diplomatát a városházán fogadta dr. Kovács Ferenc polgármester. A találkozó keretében egyeztetéseket folytattak a szabolcsi megyeszékhely és regionális partnerei közötti együttműködésekről.

Az unió lehetőséget biztosít a határon átnyúló kapcsolatok kibontakoztatásához, különös tekintettel a közös pályázatok, a régiók közötti kooperációk vonatkozásában. Ahogy Magyarország településeinek, úgy a szlovákiai városoknak is kiváló adottságai vannak ahhoz, hogy jelentős értéket képviselő beruházásokat tudjanak életre hívni, melyekből akár új épületek és intézmények is születhetnek.
Mint azt Kurucz Milán, kereskedelmi tanácsos elmondta, városunk számára nem volt ismeretlen, mivel korábban – évekkel ezelőtt – már járt Nyíregyházán.

[video]

– Most, mint kereskedelmi tanácsos jöttem el, mert – ami nagyon örvendetes nekünk, és megtudtuk most a polgármester úrtól, illetve a kamaránál is – nagyon jó kapcsolatai vannak Nyíregyházának Eperjessel, mint várossal és az eperjesi kerülettel is – mondta Kurucz Milán. – Úgy gondolom, mi ezt az együttműködést csak támogatni tudjuk. Beszélgettünk a polgármester úrral a lehetőségekkel, az európai projektekkel kapcsolatban, úgy, hogy Eperjesnek és más partnereknek is ebből haszna lehet.

További képekért kattintson a fotóra!

Bár a közös kapcsolatokban a kultúrának és a helyi közösségek aktivitásának is hatalmas szerepe van, a gazdasági kapcsolatok fejlesztése is prioritást élvezne a közös együttműködésben.

– Van egy gazdasági-üzleti része az együttműködési lehetőségeknek, ezt szeretnénk fejleszteni – mondta a polgármester. – Elmondtam, hogy Szatmárnémetivel az elmúlt években milyen közös eredményeink voltak. Úgy gondolom, ezt lehetne magyar–szlovák vonatkozásban is fejleszteni. Beszéltünk arról, hogy testvérvárosunkkal, Eperjessel a kapcsolatrendszert szeretnénk erősíteni kulturális, oktatási, sport- és turisztikai kapcsolatok formájában. Főleg az utóbbi az elmúlt években látványosan megnőtt: rengeteg szlovák rendszámú kocsit láthatunk Sóstón. Felvetettem azt, hogy mindezek megalapozására és továbbvitelére is jó az a pályázati rendszer, amit eddig nem használtunk ki megfelelően. Egyrészt van egy Visegrádi Alap. Elmondtam, hogy Nyíregyházának a másik három országban vannak testvérvárosai. Ez egy jó adottság. Van a magyar–szlovák határon átnyúló projektrendszer, ami szintén ad lehetőséget. Van egy négyországos – Szlovákia, Románia, Ukrajna és Magyarország –, illetve egy közvetlen, brüsszeli pályázati lehetőség. Ezeket vettük át és erről tárgyaltunk, hogyan tudnánk a nagykövetség és a főkonzulátus segítségével is kicsit előre lépni. Én ebben nagyon sok lehetőséget látok.

Stefán Dano főkonzul jól ismeri városunkat, hiszen már számos alkalommal járt Nyíregyházán.

– Szeretnénk egy bizonyos kört megszólítani, hogy lehessen a kis- és középvállalkozók közötti kapcsolatokat támogatni, és elsősorban a kamarán keresztül hogyan tudjuk majd ezt megszervezni – mondta.

A főkonzul megerősítette, a nagykövetség – ahogyan eddig – a továbbiakban is fontosnak tartja a Nyíregyházával való folyamatos kapcsolattartást.