Befogadnak minden bajba jutottat

Nyíregyházán megoldott és jól működő a hajléktalanokat ellátó rendszer. Az éjszakai menedékhely kihasználtsága idén is túlteljesíti a befogadóképességét. Ennek ellenére mind a nappali melegedő, mind az éjszakai menedékhely felkészült arra, hogy befogadjon minden bajba jutottat. Az emberi erőforrások minisztere az időjárási viszonyokra való tekintettel országszerte már több régióban is elrendelte az úgynevezett vörös kódot, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Keleten mínusz tíz fokos hőmérsékletet lehet mérni éjszakánként a következő napokban, erős éjszakai fagy és alacsony nappali hőmérséklet lesz jellemző a hét végéig. A hajléktalanok ellátása többszereplős összefogással történik Nyíregyházán. Az önkormányzat felügyelete alatt, az utcai szolgáltatás vonalán a Periféria Egyesülettel, az intézményi ellátás vonalán az Oltalom Szeretetszolgálattal, a mentőkkel, a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel végzik a krízisidőszakban a hajléktalanok ellátását.

„Minden olyan érintettel, aki a téli időszakban nehéz helyzetbe jutott emberrel találkozhat, összeülünk a városházán és egyeztetjük az ellátásokat, szolgáltatásokat. Mindenkinek az a dolga, hogy a saját feladatát elvégezze, és hogy ezen felül egymást miben tudjuk segíteni. Erre nagyon jó példa a vörös kód esetén, amely most még nincs érvényben, de több esetben az a tapasztalat, hogy az intézmények ezt nem is várják meg, hanem többet tesznek, mint ami elő van írva. Nagyon fontos a hozzáállás szempontjából, hogy ne csak a minimumot tegyük meg, és működjünk is együtt” – mondta el Jászai Menyhért alpolgármester.

Jelenleg a hajléktalanellátó rendszer kihasználtsága egyre magasabb fokú a hideg időjárás miatt. Nyíregyházán mind a nappali melegedő, mind az éjszakai menedékhely felkészült arra, hogy befogadjon minden bajba jutottat.

„Itt mi, az Oltalom Szeretetszolgálat integrált intézményként többféle szolgáltatást is biztosítunk, van nappali melegedőnk és népkonyhánk, nappali tartózkodásra lehetősége van minden rászorulónak. Jelenleg magasabb a kihasználtságunk, de senkit sem utasítunk el, van egy raktárkészletünk, amelyből melegebb ruhákat tudunk biztosítani, illetve egy tál meleg ételt biztosítunk a rászorulóknak mindennap” – tette hozzá Papp András részlegvezető.

A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy aki a hideg miatt bajba jutott emberrel találkozik, hívja az illetékes diszpécserszolgálatot. A telefonszámok megtalálhatóak a kormany.hu weboldalon, illetve a közösségi média kormányzati oldalain. Arra kérik az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást, senki se essen a hideg áldozatául.