Befizetés – Március 16-án jár le a helyi adó fizetési határidő
Fotó: Illusztráció

A Polgármesteri Hivatal Adóosztálya már kiküldte az „Adószámla Fizetési Értesítőket” minden adózónak, egyéni és társas vállalkozóknak és magánszemélyeknek egyaránt. A postai úton kiküldött 11.041 darab értesítő tartalmazza az adózó elmaradt tartozását és a 2023. I. félévre esedékes helyi adókat, valamint a 2021. előtti gépjárműadó-tartozást és az esetleges késedelmi pótlékokat, bírságokat.

 

Minden olyan adózó kapott fizetési értesítőt, akinek adófizetési kötelezettsége áll fenn vagy lesz március 16. napjáig. A helyi adófizetés módja alapvetően attól függ, hogy valaki pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett-e vagy sem.

„A helyi adózásban március 16-a egy jeles nap, eddig kell megfizetni ugyanis a helyi adókat, az építményadó első féléves részletét és a helyi iparűzési adóelőleget, és természetesen mindazokat az elmaradásokat, amelyeket az adózók esetleg elmulasztottak befizetni. Azzal segítjük az adózóinkat, hogy értesítettük őket. 11.041 darab értesítőt küldtünk ki, ezeket postai úton kapják meg, és tartalmazzák az esedékes helyi adókat és elmaradásokat is.”

Banki átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet is kérik feltüntetni a közlemény rovat elején, amelyhez segítséget nyújt az adószámla-egyenleg értesítő, amely az azonosítón túlmenően az adószámlák nevét és számát is tartalmazza. Az Elektronikus Önkormányzati Hivatali Portál (https://ohp-20.asp.lgov.hu) a nap 24 órájában biztosítja minden adózónknak az aktuális adóegyenlegek pontos és részletes lekérdezését és az elektronikus adófizetést, így az ügyfélkapuval, cégkapuval rendelkező adózók a portált használva is megnézhetik folyószámla-egyenlegüket és ott bankkártyával is fizethetnek. Emellett a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának Ügyfélcentrumban lévő ügyfélszolgálatán személyesen is tájékozódhatnak az ügyfelek adófizetési kötelezettségükről, egyeztethetik folyószámlájukat. A magánszemélyek az értesítők mellé csekket is kaptak, azonban ha elhagyták vagy elrontották azt, új csekk is az ügyfélszolgálaton kérhető.

Az aljegyző felhívta a figyelmet arra is, hogy még mindig sokan vannak, akik gépjárműadó-fizetés miatt keresik a Polgármesteri Hivatal Adóosztályát. Felhívják a figyelmet, hogy 2021-től az esedékes éves gépjárműadó beszedése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladata, így az ezzel kapcsolatos határozatokat, értesítőket és csekket is az állami adóhatóság küldte meg a gépjárműadó-fizetésre kötelezetteknek.

„A helyi adófizetés módja alapvetően attól függ, hogy valaki pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett-e (elsősorban jogi személyek, áfakörös egyéni vállalkozók) vagy sem (pl.: magánszemélyek). A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó átutalással rendezheti a helyi adófizetést. Az adófizetés magánszemélyek részéről teljesíthető csekkes (QR kódos) befizetéssel, utalással, valamint bankkártyás fizetéssel is. A vállalkozások pedig átutalással kell, hogy teljesítsék az adót, így ők nem is kaptak csekket, értelemszerűen.”

Az aljegyző hozzátette, az adóosztály kéri az adózók együttműködését és a fizetési határidő betartását, mivel Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata feladatainak ellátása, a város fejlődése, működőképessége megőrzése érdekében elengedhetetlenül fontos a beérkező adóbevétel. Az önkormányzat ezért már most is köszönetét fejezi ki, hogy az adók pontos teljesítésével a fentiekhez hozzájárulnak.