Befejeződött két közművelődési intézmény és a NYSZC Inczédy György Szakgimnázium, Szakközépiskola épületeinek energetikai fejlesztése
Fotó: Nyíregyházi Szakképzési Centrum

A Terület és Településfejlesztés Operatív Program keretén belül, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata közel 435 millió forint, százszázalékos intenzitású, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Két közművelődési intézmény és a NYSZC Inczédy György Szakgimnázium, Szakközépiskola épületeinek energetikai korszerűsítése” című TOP-6.5.1-19-NY1-2020-00006 azonosítószámú projekt megvalósítására. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projekt két közművelődési intézmény, valamint egy Szakgimnázium épületének energetikai fejlesztését tette lehetővé. Célja az energetikailag elavult, költséges üzemeltetés mellett fenntartható épületek energiára fordítandó költségeinek jelentős csökkentése, szem előtt tartva a racionális energiagazdálkodás elősegítését is.

A fejlesztések helyszínei:

  • a VMKK Városmajori Művelődési Ház (Nyíregyháza, Városmajor utca 3.)
  • a VMKK Borbányai Művelődési Ház (Nyíregyháza, Margaretta u. 50.)
  • NYSZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Nyíregyháza, Árok u. 53.) épületét érintik.

A projekt részeként megvalósuló elemek mindhárom épület esetében a homlokzati nyílászárók cseréje, homlokzati-, valamint tetőfödémek  hőszigetelése, projektarányos akadálymentesítés keretében akadálymentes vizesblokk kialakítása. Az épületek megújuló energiaforrással történő fejlesztése keretében napelemes rendszerek kiépítése is megvalósult. 

A beruházás megvalósításával a fejlesztéssel érintett épületek energetikai osztályba sorolása javult, mellyel csökken az éves CO2 kibocsátásuk, továbbá az éves primer energia felhasználásuk is.