Befejeződött a leromlott Keleti lakótelep elbontása
Befejeződött a leromlott Keleti lakótelep elbontása

Befejeződött a Keleti lakótelep régi, komfort nélküli, leromlott állapotú épületeinek elbontása Nyíregyházán, az Orosi út és a Kállói út között. A folyamat nyolc éve kezdődött, a munkálatok tavaly tavasz óta gyorsultak fel, és 27 lakótömböt érintettek, melyeket közel 121 millió forintnyi forrásból, mintegy másfél év alatt bontottak el. Ezzel párhuzamosan – városfejlesztési stratégiai tervekkel összhangban – összesen 186 lakást újított fel az önkormányzat. Ebből 77 lakás külső és belső felújításon esett át, 109 lakás pedig külsőleg újult meg, hőszigeteléssel és tetőcserével.

Bárki figyelemmel kísérhette a folyamatot, ha a környéken járt: a Keleti lakótelep bontási munkálatai a Tüzér, a Gerliczki Mihály, a Vandlik Márton, a Csáki István és a Tarcsay István utcán valósultak meg. A gyakran már életveszélyessé vált, komfort nélküli, romos épületekből a lakók önállóan, valamint az önkormányzat segítségével tudtak elköltözni.

Először a lakókról gondoskodtak

–  Egy olyan programot indítottunk először is, ami segített elhelyezni az ott élőket. Ezt követően megvizsgáltuk, hogy mit lehet kezdeni az épületekkel. Sajnos ezek azt mutatták, hogy az épületeket le kell bontani, a felújításuk már lehetetlenné vált. Ezért az önkormányzat 2020 márciusa és 2021 októbere között saját költségből finanszírozva, mintegy 121 millió forint összköltséggel ezeket a komfort nélküli, gyakran már lakhatatlan épületeket elbontotta – mondta el dr. Kovács Ferenc polgármester  hétfőn a témában tartott tájékoztatón.

A lakásrendelet alapján a város több pontjára költöztek

Mintegy 27 darab, négylakásos lakótömb volt a telepen, melyeket a másfél év alatt 3 ütemben bontottak el – tette hozzá a polgármester. A szakaszos bontási program előfeltétele volt, hogy az ott élőknek megfelelő körülmények között tudtak lakhatást teremteni, a város több pontján az érintett lakókkal együttműködve, aktív bevonásukkal, fokozatosan az igényeket lehetőség szerint figyelembe véve. Fontos kiemelni, hogy akiknek lakásigénylésük, vagy minőségi csereigényük van, azok nem veszítették el ezt a jogukat, viszik magukkal és léphetnek tovább. A munkaterület átadását megelőzően az egykori lakók megújult, komfortos lakásokba költözhettek.

A bontással párhuzamosan felújítás zajlott

A bontási munkálatok 2020. 03. 04. napján kezdődtek és 2021. 10. 15. napjával fejeződtek be. A munkaterület-átadások szakaszosan történtek a lakók  költözéseit és a lakások elektromos hálózatainak szanálását követően. A bontási munkálatok elvégzésére a munkaterület átadásától számítottan 15 munkanap állt rendelkezésére a vállalkozónak. A „Nyíregyháza területén épületek bontása” című projekttel párhuzamosan zajlott a TOP-6.7.1-16-Ny1-2017-00001 azonosítószámú, Szociális városreha­bilitáció Nyíregyháza szegregált területein című projekt, amely keretében lakások váltak komfortossá és energiatakarékossá a projekt akcióterületéhez tartozó Huszár lakótelepen, biztosítva ezzel az ott élők számára a mai kor követelményeinek megfelelő lakhatási körülményeket.

Közös érdek, partnerség

– A lakosok sokkal jobban partnerek voltak a költözésben, mint ahogyan azt egyébként a közvélemény gondolhatja, hiszen ők is szeretnének  kitörni a rossz lakáskörülmények közül, amiben korábban – évtizedekre – beragadtak, éppen ezért aktív szerepet vállaltak a többéves folyamatban – ezt már Jászai Menyhért alpolgármester mondta a városházán rendezett sajtóeseményen. Hozzátette, az egész többéves folyamatot tekintve az  ott lakók kevesebb mint fele költözött a Huszár lakótelepre, többen integrált környezetben található önkormányzati bérlakásokba kerültek, és mintegy harmaduk saját maga oldotta meg a további lakhatását. A jobb lakhatás, az oktatás, a munkahelyek a társadalmi integrációt is megkönnyítik – tette hozzá az alpolgármester.

Integráció, képzések

– Itt egy bő 10 éves munka nagyon fontos állomásához érkeztünk. A nyíregyháziaknak nem kell bemutatni, hogy milyen méltatlan lakhatási körülmények között éltek emberek tucatjai, százai ezen a telepen. Ha társadalmi integrációról beszélünk, akkor mindenképpen első helyen a lakhatást említeném meg, ugyanis méltó lakhatási körülmények nélkül nem lehet integrációról beszélni. A másik a munkahelyteremtés, és itt kapcsolódnék a gazdaságfejlesztéshez, hiszen aki tud és képes dolgozni, azoknak meg kell teremteni a lehetőséget. Így ezzel párhuzamosan – több programelem mellett – a képzések, az oktatás és a szocializációs programok, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés is kiemelten fontos szerepet kapnak az integráció elősegítésében – mondta az alpolgármester.

Felújított épületekbe költözhettek

A Szociális városrehabilitációs projekt keretében összesen 186 lakás újult meg. Ezek közül 77 lakás külső és belső felújításon esett át, 109 pedig külsőleg újult meg, hőszigeteléssel és tetőcserével. A  sajtótájékoztatón elhangzott: a Keleti lakótelep elbontásával így létrejött egy fejlesztési terület, amelyet a város hosszú távú érdekeit figyelembe véve alakítanak majd ki.

Komfort nélküliből komfortosba

A Szociális városrehabilitációs projekt első ütemének megvalósítása során a Dália utcán, valamint integrált környezetben a Család utcán, a Toldi utcán, a Fazekas János téren és a Ferenc körúton összesen 20 szociális bérlakás felújítására került sor. A felújított komfortos, fürdőszobás lakásokba a Keleti lakótelepen élő hátrányos helyzetű családok költözhettek már 2020 januárjában. A projekt második ütemében a Dália utcán, Viola utcán és a Huszár téren összességében 57 lakás külső és belső felújítására került sor. Ezeknek a lakásoknak az átadása 2020 novemberében kezdődött meg. Jelentős részük pedig 2021 nyarán került átadásra a lakók részére. A projekt keretében a Gyermekjóléti Központ új épületbe költözött, az épület teljes felújítása, valamint eszközfejlesztés valósult meg, kerttel kialakítva. A fentiekben említett ingatlanfelújításokon kívül a biztonságosabb lakókörnyezet céljából térfigyelő kamerarendszer telepítése is megvalósult a fejlesztések keretében. A projekt 2021 decemberében zárul.