Barokk est Nyíregyházán

Bach, Albinoni és Händel muzsikája is felcsendült a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében. A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezték Nyíregyházán a tavaszi hangversenyt. A koncerten Bakó Levente, Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Liszt-díjas trombitaművész, karmester vezényelt.

További képekért kattintson a fotóra!

– A Szabolcsi Koncertfúvós Zenekar hangversenyén ebben az évben a főszerepet a barokk zene kapta.
Egykor szalonokban csendült fel a barokk zene, akkor, amikor vonós zenekar játszott – mesélte Bakó Levente. – Akkoriban azonban, amikor még nem volt erősítés, a rézfúvós hangszerek és a fúvós zenekarok olykor a szabadtéren olyan tánc szvitteket játszottak, amit jól hallható volt, és táncolhattak rá a szabadban. A fúvósok tulajdonképpen egyfajta hang erősítőként szolgáltak. A ma esti koncert is ezt követi. Nem minden számban játszik a fúvós zenekar, amelynek komoly ereje van, vannak olyan pillanatok, amikor szólót, kórust vagy éppen orgonazenét hallhat a közönség.

 

ORGONAZENE ÉS KÓRUSMUZSIKA

 

A Barokk esten a fúvószenekar mellett közönség elé lépet Cserna Ildikó Liszt-díjas operaénekes, Simon Barbara orgonaművész, a Cantemus Gyermekkar és a Cantemus Vegyeskar. A nagyközönség hallhatta többek között Albioni: Adagio, J. Clarke Trumpet Voluntary és Händel: Alleluja kórus a Messiás Oratóriumból című művét.

F.A.

(Fotó: Trifonov Éva)