Barnamezős beruházás – Több mint félmilliárd forintból fejlesztenek a Kertvárosban
Fotó: Trifonov Éva

Tovább folytatódik a barnamezős területek rehabilitációja Nyíregyházán. Dr. Kovács Ferenc polgármester március 17-én, egy helyszíni szemlén jelentette be, hogy a Tiszavasvári út déli részén elhelyezkedő volt Vay Ádám laktanya megújulását követően, egy 575,5 millió forintos pályázati többletforrásnak köszönhetően idén elkezdődhet az északi oldal, az egykori Báthory laktanya területének rehabilitációja is.

A Technológiai Transzferközpont szomszédságában pedig új autóbusz-telephelyet alakítanak ki, tehermentesítve ezzel a belvárost.

Első ütem

A „Barnamezős területek rehabilitációja Nyíregyháza Tiszavasvári úti laktanyák tekintetében” című pályázatnak köszönhetően valósult meg 2019-ben a Tiszavasvári út déli részén elhelyezkedő volt Vay Ádám laktanya rehabilitációja. A pályázat keretében a volt parancsnoki épületből Technológiai Transzferközpont épült, a területen modern military játszópark, valamint KRESZ-park létesült, a közelben akadálymentesített mosdóhelyiséggel. A fejlesztés során közel egy kilométernyi út, kisebb kiterjedésben kerékpárút és járda, valamint parkolók is épültek. A zöldfelületi fejlesztés során az utcabútorok, játékok, bográcsozóhelyek, piknikezésre alkalmas terek, sétányok is kialakításra kerültek. 

„A barnamezős programunk második ütemére is nyertünk 575,5 millió forintot, ez pedig az északi részen indul meg. Most felülvizsgáljuk a korábbi terveket, és szeretnénk még ebben az évben a kivitelezést elkezdeni, és be is fejezni. Ez jó folytatása lesz ennek a programnak, ha visszaemlékszünk arra, hogy majd 30 évig milyen állapotok voltak itt a korábbi laktanyák területén, ahhoz képest nagyon sokat tudtunk pozitív irányban változtatni ezzel a kétütemű fejlesztéssel” – mondta el televíziónknak dr. Kovács Ferenc polgármester.

Második ütem

A Tiszavasvári út északi oldalán a beruházással érintett terület több mint 140 000 négyzetméter. A fejlesztés során 8 db régi épület, burkolat és kerítések elbontása valósul meg. Út és P+R parkolók épülnek, térfigyelő kamerarendszert létesítenek, utcabútorokat, játékokat, sporteszközöket helyeznek ki, futó- és sportpályákat építenek. A növénytelepítés során több száz fát és több ezer cserjét ültetnek el, jelentős területet füvesítenek. Természetesen a projekt részeként kiépül a csapadékvíz-elvezetés, a villamosenergia-ellátás és a közvilágítás, a szennyvíz- és ivóvízhálózat, de automata öntözőrendszert is telepítenek. Jelenleg a tervfelülvizsgálat zajlik, ezután kezdődhet a közbeszerzési eljárás. 

„A töltőállomások mellé egy busztelephely kiviteli terve is elkészült. Erre szintén 100%-os támogatást nyertünk, még annak a programnak a keretében, amelyből meg tudtuk vásárolni a 41 CNG buszt. 7 milliárd forintot nyertünk, elkészültek a tervek, írjuk ki a közbeszerzést, és szeretnénk egy modern busztelephelyet létrehozni, ami azt is jelenti, hogy a jövőbeni elektromos buszok föld alatti infrastruktúráját is megterveztük, és meg is fogjuk építeni, ez a kettő együtt több mint 3 milliárd forintos beruházást jelent” – tette hozzá a polgármester.

Útfejlesztések a Kertvárosban 

Nyíregyháza MJV Önkormányzata 2020 novemberében „5 milliárd forintos útfejlesztés” címen, kormányzati támogatásban részesült. A projekt részét képezi – több más utca mellett – a kertvárosi Tagló utca építése is, valamint TOP-os forrásból a Szélsőbokori út felújítása, a Tiszavasvári úton megvalósult körforgalmú csomóponttól a meglévő 6 méter szélességű burkolat kiszélesítésével, a hiányzó járdaszakaszok kiépítésével, a meglévő járdaszakaszok akadálymentesítésével és a csapadékvíz-elvezetés kiépítésével.

Kapcsolódó galéria

Kertvárosi fejlesztések - bejárás a Tiszavasvári út mentén