Az idei év képzőművészeti ösztöndíjasai: Gabulya Márta, Balogh Géza és Boros György

Egy éven át havi 100 ezer forintos ösztöndíjat juttat a város három művészének, akik a szakmai zsűri elé benyújtott pályázattal és kiállítási tárgyakkal elnyerték ezt a sok éve adott lehetőséget.

Egy modern városban a kulturális élet nem lehet meg anélkül, hogy a modern művészeti stílusokat, a modern művészeket nem támogatja. Ugyanis ők az érzékeny lelküknél fogva egy olyan érdekes látásmódban gondolkodnak, ami egyfajta lenyomatot ad a mai társadalmi helyzetről.

– fogalmazott az ösztöndíj átadás kapcsán Dr. Ulrich Attila alpolgámester.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Magyarország hetedik legnagyobb városa, Nyíregyháza e pályázattal segíti, hogy a későbbi korok gyermekei és felnőtt polgárai képet kapjanak arról, hogyan látták művészeink a XXI. század elején a világot, mi jellemezte a nyíregyházi művészetet. Ennek dokumentálását csak most lehet megtenni.

Ahogy Balogh Géza szobrász- és festőművész mondta:

Volt egy elképzelésem, hogy akvarellbe szeretnék nagy méreteket csinálni, és itt 2x2 méteresre is lehet majd gondolni, amit remélem, sikerül megvalósítani.

Falra és térbe kerülnek majd a plasztikák és fotók mellé az akvarellek, melybe tervei szerint Nyíregyháza jellegzetes formai elemeit is láttatja majd Balogh Géza.

A pályázatomnak a mottója – ha lehet így fogalmazni – egy fogalomtárnak az összeállítása. Amiben egy picit másabb, ugyan nem feltétlen tér el az eddigi munkáimtól, mert az eddigi munkámban is igyekeztem magát az agyagot, a kerámiát egy, a hagyományos útról kicsit letéríteni, és inkább a képzőművészet irányába terelni.

– jelezte terveit Gabulya Márta keramikusművész.

A város haszna, a jövő nyári bemutatkozó kiállításon túl, hogy a művészek által felajánlott alkotással gazdagodik a Városi Galéria gyűjteménye.

Boros György a Sóstó sorozat kiteljesedése után újabb formai újításokra, technikai bravúrokra készül.

Ismernek már olyan festékeket, ami tartós, tehát a kulcsa az, hogy ha te megveszel tőlem egy képet - vagy inkább neked adom -, és felakasztod otthon a szobádban és besüt nap az ablakon, ne fakuljon ki. 30 év múlva is olyan lesz, nem szabad, hogy kifakuljon. Ez abszolút technikafüggő.

– nyilatkozta a fotóművész.

És ezzel a digitális technikával ezek mind-mind egy varázsütésre megoldódtak.

2019 augusztusában rendezik az idei képzőművészeti ösztöndíjasok bemutatkozó tárlatát, de egymillió eurós pályázati sikerben bízva, művészek tervei nyomán készül a város a Sóstói Múzeumfalu területén egy művésztelep megvalósítására.

 

Matyasovszki Edit